Afkoop pensioen in eigen beheer stuit op weerstand

Afkoop pensioen in eigen beheer stuit op weerstand

Het plan van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) voor de afkoop van pensioenen in eigen beheer door directeuren grootaandeelhouders (dga’s) is in de branche niet in goede aarde gevallen. Het georganiseerde bedrijfsleven en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs stuurden deze maand zelfs een brandbrief naar de Tweede Kamer. In de brief stellen ze dat de afkoopplannen met het pensioen in eigen beheer zo onaantrekkelijk zijn voor ondernemers, dat niemand er gebruik van zal maken.

Vlak voor Kerst ontvouwde staatssecretaris Wiebes zijn plannen in een brief naar de Kamer. Om het belastingstelsel eenvoudiger te maken, wil hij het pensioen in eigen beheer als geheel afschaffen. Het verschil tussen wat dga’s theoretisch bij externe verzekeraars aan pensioen hebben opgebouwd (73 miljard euro) en wat ze feitelijk belastingvrij hebben gereserveerd voor hun pensioen (34 miljard euro), wil hij daarom afkopen. Voor de dga’s komt er een afkoopregeling waarover ze 42% belasting moeten betalen. Volgens de belastingadviseurs van PriceWaterhouseCoopers is dit een onvoordelige regeling voor de meeste van circa 150.000 dga’s. Vanaf de pensioendatum geldt voor hen namelijk een belastingtarief van 21%. Daar steekt de 42% die de fiscus int op het moment van de pensioenafkoop behoorlijk bij af.

Ondernemers zagen het opbouwen van pensioen in hun eigen bv jarenlang voornamelijk als lucratieve aftrekpost. Het geld dat ze op papier opzij zetten voor hun pensioen, mochten ze van de vennootschapsbelasting aftrekken. Voor de fiscus groeide de pensioenpot van de ondernemers met een fictief rendement van 4%. Maar over die pensioenverplichting moet wel belasting worden betaald (het gaat dus om belastinguitstel). Nu de rente veel lager uitvalt dan verwacht en voor veel dga’s het pensioen dichterbij komt, blijkt het veel moeilijker om de belastingschuld te voldoen. Vooralsnog is Wiebes niet met alternatieven gekomen voor zijn afkoopplan.

2016-02-03T14:13:23+00:00 februari 3rd, 2016|Nieuws, Nieuwsbrief|