Brexit

Brexit

Op donderdag 23 juni beslissen de Britten middels een referendum of ze lid willen blijven van de Europese Unie. Het is uiteraard een politieke beslissing. Maar wij als beleggers kijken met een andere bril, daarom stellen we ons de vraag:

Wat zijn de gevolgen voor de effectenmarkten van een Brexit?

De Bank of England heeft aangegeven klaar te staan met extra liquiditeiten voor de Engelse banken indien besloten wordt de EU te verlaten.

De inschatting op dit moment is dat bij een vertrek uit de EU het Britse pond in waarde zal dalen. De kredietwaardigheid van Engeland kan mogelijk neerwaarts bijgesteld worden. De bezittingen uitgedrukt in Britse ponden zullen voor buitenlandse beleggers minder interessant worden door de daling van het Britse Pond. De Engelse aandelenmarkt zal mogelijk initieel dalen, in later stadium kan de aandelenmarkt mogelijk aantrekken omdat de exportpositie verbetert indien het Britse pond verder verzwakt.

De huizenmarkt in London is onder andere omhoog gestuwd door buitenlandse beleggers, die een veilige haven zochten tijdens de Eurocrisis. Deze markt zal mogelijk ook geraakt worden als de politieke onzekerheid toeneemt en de valuta verzwakt.Gevolgen

De gevolgen voor het financieel district London, waar ongeveer 600.000 mensen werken of faciliteren zijn nog niet duidelijk. Er wordt nu makkelijk geroepen dat deze snel haar aantrekkelijkheid zal verliezen, maar in het verleden is London altijd al het financieel centrum van Europa geweest.
Pas als grote instellingen gaan verhuizen zal er een trendbreuk zijn. Vooralsnog heeft London als aantrekkelijke vestigingsplaats een flexiber arbeidsrecht vanuit het perspectief van een werkgever en worden de bonusregels daar ruimer geïnterpreteerd dan op het vaste land.

Voor de Europese effectenmarkten zal een Brexit leiden tot een vlucht naar kwaliteit en dit zal een positief effect hebben op Nederlandse en Duitse staatsleningen. De keerzijde hiervan is dat de kredietopslagen op bedrijfs – en bankobligaties zullen gaan stijgen. Ook zullen onze aandelenmarkten in ieder geval initieel geraakt worden. Als bijeffect zullen speculanten opzoek gaan naar minder stabiele landen binnen de Europese Unie waar het politieke draagvlak voor lidmaatschap van de EU niet groot is. Dit kan dan een versterkend effect hebben op de stijging van de kredietopslagen.

Voorlopig wijst de poll van de Financial Times uit dat de Britten in de EU willen blijven.d5799e37-06b4-4341-b557-27e73495e719

2017-01-16T14:02:35+00:00 april 15th, 2016|Nieuws, Nieuwsbrief|