Lemmingengedrag in beleggen

Lemmingengedrag in beleggen

Beleggers handelen in economische omgevingen niet altijd rationeel maar eerder emotioneel, zo toonde Nobelprijswinnaar Herbert Simon ooit aan. Hij kreeg in 1978 de Nobelprijs voor Economie voor zijn ‘pioniersonderzoek aan het keuzeproces in economische organisaties’. Simon was een van de aanhangers van de behavioral finance, de studie die probeert te begrijpen op grond waarvan mensen en bedrijven financiële besluiten nemen.

Een goed voorbeeld van emotioneel beleggen is het fenomeen ‘zelfoverschatting’. Sommige beleggers denken dat ze precies weten wat er met een aandeel gaat gebeuren en daarmee overschatten ze hun kansen op succes. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de mensen die belegden in het aandeel World Online, in 2000. Het bedrijf ging met veel reclame en media-aandacht naar de beurs, waardoor beleggers zich verdrongen rond het nieuwe aandeel. Eén dag na de beursgang – die twintig keer was overtekend – stortte het aandeel in, onder meer omdat topvrouw Nina Brink (van de foto met de duimen omhoog) haar aandelen al een paar weken voor de beursgang had verkocht. Het aandeel was op lucht gebaseerd, maar de beleggers hapten toe omdat ze bang waren de boot te missen.

Het lemmingengedrag van de beleggers in World Online was voer voor gedragseconomen, die menen dat beleggers graag de kudde volgen uit angst anders niet te kunnen overleven. In het kader daarvan raadt Michael Mooijer, portfolio manager bij OHV coaching in beleggen aan. Zijn eerste advies is zorgen voor spreiding. “Niet alleen een goede mix in zakelijke en vastrentende waarden, maar ook het spreiden in tijd. Maandelijks beleggen is een efficiënt middel om het gevaar van verkeerde timing te beperken. Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden voorkomen, waardoor beurzen net die kant opgaan waar de belegger niet op gerekend had.”

Een ander belangrijk punt van Mooijers is kostenefficiency, iets wat OHV dagelijks toepast door te beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s). “Door te beleggen in aandelen ETF’s kunnen mensen relatief goedkoop in een brede benchmark beleggen. Bijvoorbeeld in een tracker op de AEX-index betalen ze slechts 0,3 procent aan lopende kosten op jaarbasis. Bovendien, door te beleggen in een index kan de belegger een individueel aandelenrisico zoals bij Volkswagen voorkomen.” Daarnaast raadt Mooijer beleggers aan geduld te hebben. “Hoe langer iemand belegt, hoe kleiner het risico op negatief rendement. Hierbij is het ook zaak te denken aan een goede kasstroom. Als koerswinst voorlopig uitblijft, dan is het huidige dividendrendement van 3,5 procent toch een stuk interessanter dan de relatief lage spaarrente.”

2015-12-02T16:02:45+00:00 december 2nd, 2015|Nieuws, Nieuwsbrief|