ohv_vermogensbeheer_logo

De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 Trump vs. Biden

Trump vs. Biden

De Verdeelde Staten van Amerika

Wie de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november gaat winnen, weten we nog niet. Maar één ding is zeker: de Verenigde Staten van Amerika is een diep verdeeld land en zal dat ook na 3 november blijven. Er zijn zelfs serieuze commentatoren, zoals Thomas Friedman van de New York Times, die niet uitsluiten dat de grote verdeeldheid kan leiden tot een burgeroorlog. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Waarover verschillen Amerikanen zo diepgaand van mening? Wat is de rol van Donald Trump in deze polarisatie?  Is een zo sterke polarisatie nieuw in de geschiedenis van de Verenigde Staten? En welke gevolgen heeft de grote verdeeldheid voor de politieke en economische status van het land in de wereld?


Politiek historicus dr. Koen Vossen zal tijdens het webinar ingaan op bovenstaande vragen en plaatst dit in historisch perspectief.

Vrijdag 18 september 2020 van 15:30 uur - 17:00 uur

Online: live stream (link wordt na aanmelden toegestuurd)

Datum:

Locatie:

Presidentsverkiezingen in de VS is altijd een gebeurtenis waar de financiële markten met heel veel aandacht naar kijken. Dé reden is vaak het verschillend economisch beleid waar de kandidaten voor staan. Dit jaar is dat niet anders. Maar er is anno 2020 ook een nieuwe dimensie in het spel die voor beleggers belangrijk is: het geruzie van Trump met de rest van de wereld. Gaat Trump hier op afgerekend worden? Hoe hebben de markten gepresteerd aan de vooravond en na de verkiezingen in het verleden? Hoe reageren de markten als een Republikein het Witte Huis verovert en hoe als juist een Democraat daar intrekt? En wat is de in 2020 zeer belangrijke link tussen de presidentsverkiezingen en de Amerikaanse centrale bank?


Hoofdeconoom van OHV Edin Mujagić zal ingaan op bovenstaande vragen en wat de gevolgen kunnen zijn voor financiële markten.

Edin Mujagić

Edin is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en heeft macro-economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg waar hij zich gespecialiseerd heeft in monetaire economie en de centrale banken. Daar schrijft en spreekt hij regelmatig over, in binnen- en buitenland. Van zijn hand zijn ook boeken verschenen, waaronder '10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt' (2009), ‘Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen' (2012) en 'Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816' (2016).

Koen Vossen

Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en als docent politicologie en politieke geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn doel is om verschillende moderne politieke en maatschappelijke problemen te begrijpen met behulp van historische en politicologische kennis.

Over de sprekers

15:15 uur  - 15:30 uur
Online ontvangst: verzamelen vragen

15:30 uur - 16:00 uur
De Verdeelde Staten van Amerika (Koen Vossen)

16:00 uur - 16:30 uur
Trump vs. Biden (Edin Mujagić)

16:30 uur - 17:00 uur
Vraag en antwoord

Het programma

Aanmelden

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan het webinar. Nadat u bent aangemeld sturen wij de link waarmee u op vrijdag 18 september het webinar kunt volgen. U kunt anoniem vooraf uw vragen stellen. Wij zullen uit alle vragen een tiental vragen per spreker selecteren.