Mogelijke renteverhoging VS

Mogelijke renteverhoging VS

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), zal naar alle waarschijnlijkheid het voornaamste rentetarief verhogen. Dit blijkt uit de notulen van de laatste vergadering van de centrale bankiers, eind november. De meeste deelnemers denken dat deze maand aan de voorwaarden voor een verhoging zal worden voldaan. Zo is de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeterd en blijft de groei van de Amerikaanse economie aanhouden.

In de notulen van de vergadering staat dat het ‘passend zou kunnen zijn’ om de rente op te voeren. Een aantal centrale bankiers had moeite met deze zinsnede, omdat daarmee een te sterk signaal afgegeven zou kunnen worden. Alle deelnemers vonden dat de rente geleidelijk omhoog zou moeten gaan. Als de renteverhoging er komt, dan zou dit voor het eerst zijn sinds 2006. Deskundigen menen dat de rente maximaal met slechts 0,25% omhoog zal gaan en daarna in kleine stappen zal blijven groeien tot circa 2%. Bij een eventuele volgende recessie kan de Fed het rentewapen dan weer inzetten.

“Voorlopig blijft het mogelijk bij een kleine verhoging,” zegt Erik Bakker van OHV. De vermogensbeheerder heeft in 2015 voor klanten Amerikaanse obligaties gekocht genoteerd in Amerikaanse dollar. “De coupon is daarbij hoger dan de spaarrente. We zoeken bewust exposure op vanwege de verwachte stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Voor klanten van OHV vermogensbeheer is de eventuele rentestijging gunstig. Het verleden heeft uitgewezen dat het nooit bij één verhoging blijft. De dollar zal dan stijgen ten opzichte van de euro en dat zal leiden tot een hoger rendement voor onze klanten die beleggingen hebben in Amerikaanse dollars.”

2015-12-02T16:07:57+00:00 december 2nd, 2015|Nieuws, Nieuwsbrief|