8 mei 2024 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Bestrijding inflatie stelt niet zoveel voor

“Ons beleid is voldoende afremmend”. Vooral die zin uit de persconferentie na afloop van de rentevergadering van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, vorige week is bij mij blijven hangen. Want is dat wel zo, zijn de monetaire teugels voldoende aangehaald? Daar kunnen we grote vraagtekens bij zetten.

Als dat inderdaad het geval zou zijn, dan zou je toch wel mogen verwachten dat de inflatie in de VS een soort terugtrekkende beweging zou maken en de Amerikaanse economie aanmerkelijk minder goed zou draaien. Er is echter heel weinig, om niet te zeggen niets, dat daarop wijst. Ja, de groei is in het eerste kwartaal behoorlijk lager geweest dan voorheen maar is nog steeds vrij hoog. En de inflatie loopt sinds januari juist weer op!

Historisch perspectief

In mijn optiek wijst dat erop dat de Fed de monetaire teugels eerder te weinig dan te veel heeft aangehaald en begin ik me inmiddels af te vragen of inflatiedaling naar 2% überhaupt te zien zal zijn bij de huidige Fed-rente.

Om inflatie te bestrijden, heeft de Fed de rente verhoogd van 0% in 2022 naar inmiddels 5,25 – 5,5%. Toch blijft geldontwaarding te hoog. Bij een regionale centrale bank in de VS viel dat ook op en deden ze iets wat altijd op goedkeuring van deze macro-econoom kan rekenen: men is een en ander in historisch perspectief gaan bekijken.

Die exercitie leidde tot de conclusie dat de Amerikaanse inflatie 2,3 procentpunt hoger ligt dan wat je op basis van ontwikkelingen uit het verleden zou mogen verwachten op dit punt in een inflatiecyclus. Kijkend naar de economische groei, geldt dat die sinds het begin van de huidige inflatiecyclus ruim 1 procentpunt hoger is. Die twee zaken wijzen erop dat de vraag te snel blijft stijgen. Dat wijst erop dat de monetaire teugels niet straks genoeg zijn ofwel dat het rentebeleid van de Fed niet restrictief genoeg is.

Rente ongewijzigd houden

Onderzoekers hebben ook gekeken naar hoe lang het monetair beleid restrictief moest zijn in het verleden om inflatie te verlagen en dat blijken enkele jaren te zijn. Gedurende de huidige inflatiecyclus is het rentebeleid ongeveer een jaar restrictief. Historie leert dan dat het rentebeleid nog langer restrictief moet blijven om inflatie naar 2% te brengen.

Ofwel: wil de Fed de inflatie verslaan, dan moet de bank op zijn minst haar rente nog zeker tot diep in 2025 ongewijzigd houden. Die verlagen, wat de Amerikaanse monetaire opperhoofden heel graag willen, zou zomaar ertoe kunnen leiden dat inflatie nog jarenlang te hoog blijft in de VS. Met alle gevolgen van dien, ook buiten dat land.

Deze column is 8 mei jl. gepubliceerd in Dft.nl

Bestrijding inflatie stelt niet zoveel voor
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.