8 maart 2024 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

ECB in de zomer terug van rentereces

De ECB verwacht dat de inflatie dit jaar slechts 2,3% zal zijn. Dus in juli kan de rente in Europa een stapje omlaag, aldus Edin Mujagic. Mits de inflatie geen gekke dingen gaat doen.

Reces is het woord beleggers vast kennen omdat bijvoorbeeld de Tweede Kamer met reces is. Wij, de niet-parlementariërs, zouden zeggen dat we vrij zijn. Af en toe komen we in het nieuws tegen dat de Kamer teruggeroepen is van een reces, voor een spoeddebat.

Tot de zomer kunnen we spreken van een monetaire reces, zeg maar een rentereces, in de eurozone. Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren de rentes ongewijzigd te houden. Uit de persconferentie na afloop viel op te maken dat de renteverlagingen waar de financiële markten al enige tijd op hopen en rekenen, in de zomer komen.

Waar vorige keer, in januari, de ECB al de rode lopen begon uit te rollen voor lagere rentes, is die rode loper gisteren volledig uitgerold. Zo maakte Christine Lagarde, president van de ECB, bekend dat de economen van de bank de inflatie dit jaar zien uitkomen op 2,3%.

Precies goed

Dat is aanmerkelijk lager dan 2,7% die ze in december nog voorzagen voor dit jaar. Waar die verwachting dichter bij 3% lag (te hoog), ligt de nieuwe raming dichter bij 2% (precies goed, wat de ECB betreft). De geldontwaarding zal volgens de ECB-ers in 2025 naar verwachting uitkomen op 2%, gevolgd door 1,9% in 2026.

Ofwel: prijsstabiliteit zoals de ECB die definieert, is in zicht. Tel daarbij op dat Lagarde zei dat de bank de rente niet pas gaat verlagen als de inflatie 2% bedraagt maar ze er voldoende vertrouwen in heeft dat dat gaat gebeuren in de nabije toekomst en het is niet moeilijk te conclusie te trekken dat renteverlagingen op komst zijn.

Die komen echter niet op hele korte termijn, lees voor de zomer. Hoewel de inflatie in de eurozone verder is gedaald in de afgelopen maanden en de ECB verwacht dat die daling zich de komende maanden zal voortzetten, is de bank nog niet voldoende overtuigd dat de inflatie op afzienbare termijn naar 2% zal terugvallen.

Wat niet is...

Het EBC-bestuur heeft daar meer vertrouwen in gekregen, maar is nog niet voldoende erop gerust, aldus Lagarde. Wat er niet is, kan echter komen en wel in de komende maanden, naarmate de ECB meer cijfers krijgt over inflatie en zaken die de inflatie hoog houden.

Met dat laatste doelt de bank vooral op de loonontwikkeling in de eurozone. De loonstijgingen moeten zodanig zijn dat die te rijmen zijn met een inflatie van om en nabij 2% op middellange termijn. In april zal de ECB niet voldoende extra informatie daarover hebben, vertelde Lagarde, maar in juni wel, aldus de Française.

In combinatie met de verwachting dat de inflatie verder zal zakken én dat het tempo van loonstijgingen begint te vertragen – in mijn optiek de belangrijkste opmerking van de persconferentie van de ECB op 7 maart – kunnen we dit zien als een duidelijke, zij het indirecte, hint dat de rente in juli verlaagd zal worden, mits de inflatie geen raar gedrag laat zien in de komende maanden.

Zo snel als kan

Over raar gedrag van inflatie gesproken, waarmee ik uiteraard bedoel een situatie waarin de inflatie niet verder zakt of weer begint te stijgen: daar kreeg Lagarde ook een vraag over en haar antwoord is eigenlijk bewijs genoeg waar de ECB naartoe wil, namelijk zo snel als het maar geloofwaardig kan, de rente kortwieken.

Zij kreeg namelijk de vraag wat de bank zou doen als inflatie weer zou beginnen te stijgen. Het enige juiste antwoord van een onafhankelijke centrale bankier zou zijn dat de bank de rente in dat geval op zijn minst veel langer ongewijzigd zal houden en indien nodig zal verhogen.

In plaats daarvan hoorden we hol gewauwel met verwijzingen naar de nieuwe inflatieramingen en wat dies meer zij. Het is alsof iemand de trainer van (vul hier uw favoriete voetbalclub in) zou vragen of hij een wedstrijd wil winnen en de trainer zou beginnen over spelers die wellicht niet topfit zijn, het veld, het weer, de opstelling en de formatie van de tegenstander en weet ik veel waar allemaal niet over, terwijl het enige juiste antwoord natuurlijk luidt: ja natuurlijk willen we winnen!

De ECB is tot de zomer met reces. Wanneer de bank op 6 juni weer vergadert, is de kans groot dat ze nog niet over voldoende benodigde info zal beschikken om de rente te verlagen maar wel voldoende informatie op de burelen zal hebben om een renteverlaging op 18 juli aan te kondigen. Daarna kan het wel eens snel gaan op die rode loper.

Deze column is 8 maart jl. gepubliceerd in IEXProfs

ECB in de zomer terug van rentereces
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.