Saaie beleggingen kunnen lonen

Saaie beleggingen kunnen lonen

Uit een inventarisatie door de NOS blijkt dat vier van de vijf grootste pensioenfondsen te weinig rekening gehouden heeft met de extreem lage rente. Het pensioenfonds BPF Bouw heeft bijna de helft van de beleggingen verzekerd, hetgeen aanzienlijk meer is dan de andere grote pensioenfondsen. Zoals directeur David van As van BPF Bouw zegt: “Als je voorzichtig bent, val je minder hard”.

Als pensioenfonds hoef je niet groot te zijn om het goed te doen. Dat bewijst pensioenfonds Calpam. Dit pensioenfonds met 300 deelnemers heeft momenteel een dekkingsgraad van 154,1. Daarnaast zullen ze de pensioenuitkering met 0,7% verhogen. Een lage renteomgeving zorgt ervoor dat de beleggingen meer waard worden en dat er dus met gemak aan de verplichtingen voldaan kan worden. Karel van Capelle, directeur van Calpam, refereert aan de jaren negentig waarbij ze een rendement van zeven procent hadden en zich het sukkeltje van de klas voelden.

Welke beleggingslessen vallen hier uit te trekken? Ten eerste dat het niet verkeerd is stevig in je schoenen te staan en je beleggingsbeleid te volgen. Het is niet omdat iedereen om je heen extreme rendementen behaalt, dat je je beleid dient te wijzigen. Bepaalde rendementen gaan gepaard met risico’s. Verder is het goed om aan te geven dat deze beleggingen juist positief renderen in deze lage renteomgeving. Wanneer er sprake is van een daling in de rente stijgt de waarde van de beleggingen, maar wanneer de rente stijgt, daalt de waarde van de beleggingen. Wanneer je je vermogen laat beleggen is het derhalve van belang dat je vermogensbeheerder verstand van obligaties heeft. OHV Vermogensbeheer belegt voor institutionele partijen (zoals verzekeraars, provincies en stichtingen) en particulieren in obligaties. Doordat OHV meer dan 80 jaar een specialist in obligaties is, kan OHV hier voordeel voor haar relaties mee behalen. Dit door niet geïmponeerd te worden door extreme rendementen, trends, hypes of zogenaamde bubbles. Want saaie beleggingen kunnen lonen.

Voor de uitzending van de NOS met Calpam klik op onderstaande link:

http://nos.nl/artikel/2093220-niet-alle-pensioenfondsen-in-problemen-door-lage-rente.html

2016-03-18T14:26:01+00:00 maart 18th, 2016|Nieuws|