Sinds begin dit jaar hebben de Europese aandelenmarkten een afwachtende houding aangenomen. De koersuitslagen zijn minimaal en vooral zijwaarts gericht. Ook in de Verenigde Staten zijn de koersuitslagen klein. Al 36 handelsdagen beweegt de toonaangevende Amerikaanse S&P 500 minder dan 1 procent per dag op of neer. Dat is niet eerder in de historie van deze beurs sinds 1927 voorgekomen.

Waar we vorig jaar veel beweeglijkheid zagen op de financiële markten sinds aanvang van het nieuwe jaar zie ik nu een volledig omgekeerd beeld ontstaan. Beleggers hebben weinig angst op plotselinge forse koersdalingen. Ook in Europa zie ik dit beeld duidelijk terugkomen. De volatiliteit gemeten op de Europese beurs in de vorm van de Eurostoxx50 index daalt steeds verder. Ik denk dat wordt gevoed door de enorme gelddruk trend van de Centrale Banken de afgelopen jaren. In de Verenigde Staten is duidelijk zichtbaar dat QE haar werk goed heeft gedaan voor de aandelenmarkten. In Europa zijn we wat korter bezig met QE maar begint het effect ook vorm te krijgen.

Als ik kijk naar onderstaande figuur waar de volatiliteit invers is getoond met de oranje lijn samen met de S&P500 sinds 1990 dan is duidelijk te zien dat een lage volatiliteit meer opwaartse ruimte aanduidt de toekomst in.


Bron: Bloomberg

Ditzelfde geldt ook voor de volatiliteit getoond in de onderstaande figuur. Duidelijk is hier te zien dat de oranje lijn (volatiliteit) voorloopt op de Eurostoxx50 index. Een dalende beweeglijkheid op de beurs heeft een stuwend effect.


Bron: Bloomberg

Dat beeld op basis van een dalende volatiliteit past goed bij mijn visie dat 2017 een sterk jaar kan worden voor Europese aandelenbeleggingen. Onder invloed van de Europese Centrale Bank kunnen deze waarden naar mijn idee gemakkelijk 10 tot 20 procent omhoog bewegen vanaf deze niveaus.

Graag deel ik ten slotte mijn macro-economische verwachtingen voor 2017 in video-vorm met u.