Afgelopen week was ik met de Entrepreneurs’ Organization http://www.entrepreneursorganization.nl/ op bezoek in Athene. Voor mij als econoom een unieke gelegenheid om in een land met kapitaal beperkingen geïnformeerd te worden over de laatste stand van zaken. BNR correspondent Nikos Lanser legde samen met een Griekse ondernemer uit dat de kans op een NEE stem veel groter was dan de kans op een JA stem. Overal waar ik kwam was de tendens groot om NEE te stemmen. Er heerste zelfs een grote angst op geweld bij JA stemmers en die kwamen hier dan ook amper voor uit. Uit het verhaal van de Griekse ondernemer bleek dat zijn onderneming was gesloten door de kapitaalbeperkingen die zijn opgelegd, dit geldt voor veel bedrijven en zorgt voor een verdere terugval van de Griekse economie.

Dat is tekenend voor de huidige onderhandelingen met Europa. De kans dat premier Tsipras akkoord gaat met een magere deal lijkt me bijzonder klein zolang de Eurogroep geen grote concessies wil doen op het gebied van schuldsanering. De onzekerheid zal dan ook aanhouden voorlopig. Dit zorgt ervoor dat mijn jaardoelstelling van AEX 450 punten de komende maand al haalbaar is. Voor de meeste beurzen in Europa is de jaarwinst dan weer zo goed als weg gevaagd. Zoals ik al eerder in De Telegraaf (http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/24220817/de-beursparels-van-richard-abma?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email) schreef slaat de euforie van monetaire verruiming om in angst voor hogere rentes in Europa en de VS in de tweede helft van dit jaar.

Als ik me dan even richt op de hogere rentes in Europa zal dit vooral gevoed worden door de toenemende geopolitieke onzekerheid in Europa. Enerzijds is het nog de vraag hoe het Griekse drama afloopt. Anderzijds zal dit drama als voorbeeld dienen voor andere landen die nog in de problemen kunnen gaan komen. Spanje, Italië en Portugal staan er immers nog altijd ook niet al te best voor. De Spaanse partij Podemos (vergelijkbaar met het Griekse Syriza) wint aan populariteit en ziet de uitslag van het referendum als een gigantische overwinning voor de democratie. Ik zie het als een risico op een toename van de verdeeldheid binnen Europa. Dit zorgt voor een oplopende risicopremie en daarom een hogere rentevergoeding op obligatieleningen in die landen. Bij een Grieks falen, zal de Europese Centrale Bank ook meer steun moeten verlenen om alles overeind te houden. Een uitbreiding van het monetaire verruimingspakket is dan waarschijnlijk. Dit brengt inflatierisico’s en een goedkopere Euro met zich mee. Met als gevolg verder stijgende rentes.