De afgelopen maand zijn de koersen van aandelenmarkten sterk terug gevallen naar ‘normalere’ niveaus. Als vermogensbeheerder keek ik hier via mijn columns al tijden naar uit.

Een sterke terugval was al lange tijd waarschijnlijk gezien de hoge waarderingen die de aandelen lieten zien in de vorm van bijvoorbeeld koers/winstverhoudingen. Dit uitte zich in de Verenigde Staten, China en Europa. In China waren voor lokale aandelen de waarderingen absurd. Veelal betaalde men daar een koers/winstverhouding van boven de 50. Dat is natuurlijk onhoudbaar.

Dat bleek ook wel de afgelopen maanden. Chinese aandelen vielen fors terug op aanhoudend verslechterend macro-economisch nieuws. Volgens de Citigroup Surprise index is het dieptepunt van de macro-economische ontwikkelingen afgelopen juni neergezet. Opvallend genoeg kwamen de grootste klappen op de beurs pas in augustus.

Deze economische terugval en het forse dalen van de aandelenbeurzen heeft de centrale bank van China (PBOC) ertoe aangezet om stevige monetaire stimulering toe te passen.

Dit jaar heeft de PBOC de rente alweer vier keer verlaagd met een kwart procent. Daarnaast is de verplichte reserveratio voor banken met 2% omlaag gebracht en mogen staatspensioenfondsen voor het eerst beleggen in Chinese aandelen voor een bepaald deel van hun portefeuille.

Ook devalueert China haar munt stapsgewijs en is het verboden om aandelen te verkopen die niet in het bezit zijn (short selling). Het zijn allemaal acties die er op gericht zijn om de markten te kalmeren en een nieuwe bubbel te initiëren.

Ik denk daarom dat met een verwachte economische groei van 7% tot 10% per jaar en een op hol geslagen Chinese centrale bank dit een grote koopkans is voor de langere termijn. Vooral Exchange Traded Funds gericht op Chinese aandelenindices die een koers/winstverhouding hebben van rond de 8 en een dividendrendement van bijna 4% zijn zeer koopwaardig.