Begin juni mocht ik in het radioprogramma Beurswatch van Business News Radio (BNR) een aandelentip geven. De naam die ik noemde was Bank of Cyprus. Dit is de grootste bank van het eiland en heeft in 2013 een zogenaamde ‘bail in’ ondergaan. Spaarders met meer vermogen dan 100.000 euro op hun rekening werden van hun geld onteigend. Als tegemoetkoming keerde de bank zelf de tegenwaarde uit in aandelen van zichzelf als pleister op de wonden.

Extreem goedkoop
Aangezien een spaarder nou niet direct een prettig gevoel krijgt bij het beleggen in aandelen zal menig gedwongen klant ervoor gekozen hebben om de aandelen te liquideren. Dat is ook duidelijk zichtbaar in de koersgrafiek van het aandeel. Al jaren staat het onder druk en inmiddels is de prijs minder dan de helft van de boekwaarde van het aandeel. Afgelopen mei/juni was het zo extreem goedkoop geworden dat het leek of de bank helemaal geen vooruitzicht meer zou hebben.

bank-of-cyprus

Maar kijkend naar de gepresenteerde jaar- en kwartaalcijfers blijkt niets minder waar. Inmiddels is er al ruim een jaar geen steun van de Europese Centrale Bank meer nodig en verwacht de bank voor 2018 een winst per aandeel te gaan maken van 40 eurocent. Dit is recentelijk door de CEO in de media nog bevestigd. Na de recente stijging betekent dat voor het aandeel zo’n 6 keer de winst moet worden betaald. Nog steeds aantrekkelijk in mijn optiek.

Cyprus in herstel
Het eiland Cyprus heeft een zogenaamde BB-krediet status en laat het afgelopen jaar zo’n 4% groei zien. Voor dit en volgend jaar wordt dit ook verwacht. De grote onroerend goed portefeuille van de bank in Cyprus en deels in Griekenland is (nog steeds) een belangrijke reden dat het aandeel goedkoop is. Ook hierin zijn positieve ontwikkelingen waar te nemen. Het aantal vastgoedtransacties stijgt en ook prijzen lopen weer op, zij het heel rustig.

Bank of Cyprus heeft ook een achtergestelde obligatielening uit staan met een looptijd tot 2027. Het gemiddeld rendement per jaar is momenteel 9% en is een interessant alternatief ten opzichte van het aandeel. Ook de obligatie laat de laatste maanden een goede performance zien door eerdergenoemde ontwikkelingen. Ik blijf optimistisch rondom de naam voorlopig, zeker op deze waarderingen. Het Fresh Fixed Income Fund heeft een positie in de obligatielening en het Fresh Active Equity Fund heeft een positie in het aandeel Bank of Cyprus.