De rentecurve in de eurozone wordt steeds steiler. Hierdoor neemt de rentemarge toe en kan de winst bij banken toenemen.

Op de Europese kapitaalmarkt met een looptijd van 10 jaar is de rente op obligaties in 2017 gestegen mede dankzij de aantrekkende economie. De spaarrente volgt de rente op de geldmarkt, waar leningen met een korte looptijd worden verhandeld. Als gevolg van het monetaire beleid van de ECB is en blijft de korte rente laag. Dit steeds groter wordende verschil in de lange en korte rente biedt beleggers in banken kansen.

Banken zijn veiliger geworden

Door strengere regelgeving moeten banken meer kapitaalreserves aanhouden en zijn veel banken gestopt met het zogeheten handelen voor eigen rekening. Het merendeel van de Europese banken zijn goed door de stresstesten van de centrale banken gekomen en daardoor veiliger geworden.

Renteverwachting

We verwachten dat de 10 jaars rente verder zal stijgen. Met een inflatie van 1,5% is een rentevergoeding van minder dan 0,50% niet voldoende. Deze situatie kan mede bestaan door dat de Europese Centrale Bank iedere maand voor tientallen miljarden aan obligaties opkoopt en daarmee de absolute rentetarieven beïnvloedt.

Inspelen op de bankensector

Voor beleggers die willen inspelen op de bankensector in de eurozone is er de Source Euro Stoxx Optimised Banks ETF. Deze tracker bestaat uit 24 banken, allemaal genoteerd in euro. De top drie landen met grootste blootstelling zijn Spanje, Frankrijk en Italië met respectievelijk 33, 23 en 18,5 procent weging. Het Spaanse Banco Santander staat op nummer één in de mand met een weging van maar liefst 18 procent.

Nederlandse banken

Ook de Nederlandse banken ING Groep en ABN AMRO zijn goed vertegenwoordigd met een totale weging van 12,5 procent. Verder zijn er banken uit Duitsland, België, Ierland en Oostenrijk die tezamen de resterende 13 procent weging voor hun rekening nemen.

Kenmerken

Deze tracker keert geen dividend uit, maar wordt herbelegd. De structuur bestaat uit fysieke replicatie in combinatie met met een swap. Met 655 miljoen euro belegd vermogen onder beheer is de liquiditeit ruim voldoende te noemen. En de jaarlijkse kosten die men betaalt voor deze gespreide bankenportefeuille ligt op 0,3 procent.

Conclusie

Wij vinden deze ‘banken’ tracker, met een gezond dividendrendement van 3,5 procent en een te verwachten verder stijgende lange rente, een goede toevoeging voor een actuele beleggingsportefeuille. Om die reden beleggen we voor onze cliënten in deze ETF. Onderstaande grafiek laat de koersbewegingen zien van banken uit de Eurozone tegenover de Duitse 10-jarige rente. We zien in de oranje lijn het rendement op 10 jaars Duitse staat weliswaar schoksgewijs omhoog gaan. In de blauwe lijn zien we de koersen van de banken-etf stijgen. Dus bij een hogere rente zien we hogere aandelenkoersen van banken, aangezien banken meer gaan verdienen als de spread tussen korte en lange rente gaat stijgen.