In het palet van opmerkelijke aandelentrackers wil ik aandacht schenken aan de Goldman Sachs Hedge Industry VIP ETF. Deze tracker, genoteerd in Amerikaanse dollars op de beurs NYSE Arca, biedt de mogelijkheid om in de belangrijkste aanbevelingen van hedgefondsbeheerders te beleggen.

De mand bestaat uit 50 Amerikaanse aandelen die veelal prijken in de zogeheten “Very-Important-Positions” van deze managers. De referentie is afgeleid van op regels gebaseerde methodologie van de wereldwijde research-afdeling van zakenbank Goldman Sachs.

Met de verdeling over sectoren neemt informatietechnologie 30 procent voor zijn rekening. Cyclische consumentengoederen volgen met ruim 18 procent en financiële waarden hebben een blootstelling van 17,6 procent in de benchmark. Gezondheidszorg, industriële waarden en energie hebben respectievelijk een weging van 10, 8 en 6 procent.

De tracker bestaat pas sinds een paar weken en de onderliggende index heeft het ten opzichte van de S&P 500-index al 0,45 procent beter gedaan, zoals in onderstaande grafiek valt te volgen. Het is natuurlijk de vraag of deze ‘actieve’ manier van beleggen het op lange termijn beter gaat doen dan het ‘passief’ beleggen in de brede S&P 500. Het blijkt in de praktijk vaak  moeilijk om deze index te verslaan qua performance.

gvip2

Voor degene die graag wil weten welke aandelen in deze tracker zitten, heb ik onderstaand alfabetisch gerangschikte overzicht samengesteld. De onderliggende stukken worden daadwerkelijk aangekocht en niet uitgeleend, waardoor er geen tegenpartijrisico is.

gvipp