Beleggingsadviseur Mooijer van OHV neemt de Poolse markt onder de loep. Er wordt volgend jaar een robuuste groei verwacht en 2016 zal naar mijn mening wel eens het keerpunt kunnen worden voor de economische tijger van Europa.

De Poolse economie leunt zwaar op die van Duitsland. De Duitse economie draait op dit moment relatief goed in Europa. Buurland Polen zal hier denk ik van profiteren. De huishoudens hebben een gematigde schuld, het overheidstekort loopt terug en de lage olieprijs is een voordeel.

De MPC (Monetary Policy Committee) van Polen ondergaat volgend jaar zeer waarschijnlijk personele veranderingen. Dit leidt niet automatisch tot renteverlagingen aldaar, maar de kans dat het monetaire beleid wordt aangepast begin 2016 wordt door de markt al ingeprijsd. Volgens Societe Generale kan, door de implementatie van een aantal maatregelen door de overheid, de inflatie gaan toenemen. Volgens de Franse bank raakt het land uit deflatie in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Ook Goldman Sachs beschrijft in een outlook voor emerging markets, een robuuste groei voor met name Polen en Hongarije in 2016. De Amerikaanse investeringsbank ziet voor volgend jaar een groei van het bruto nationaal product van 3,4 procent in Polen. De inflatie zien ze op 1,2 procent uitkomen.

U kunt middels een ETF in Poolse aandelen beleggen. ETF-uitgever iShares heeft een tracker met ticker IBCJ, waarmee je belegt in de MSCI Poland index. De index bestaat uit 23 lokale bedrijven en met name de financiële sector heeft met 47 procent een hoge weging in de benchmark. Het dividendrendement ligt ongeveer op 4,5 procent, maar dit wordt herbelegd in het fonds. De lopende kostenratio bedraagt jaarlijks 0,74 procent.

In onderstaande grafiek ziet u de relatieve performance van de tracker ten opzichte van een brede Stoxx Europe 600 ETF in de afgelopen drie jaar. De Poolse tracker heeft het ongeveer 62 procent slechter gedaan. Vanaf de high van € 20,68 eind april dit jaar is de ETF op een niveau van € 14,50 beland. Beleggen in Poolse aandelen brengt natuurlijk een valutarisico mee. De lokale aandelen noteren in zloty en de verhouding tot de euro is natuurlijk medebepalend voor het totale rendement.9-12

Goldman Sachs verwacht dat de Poolse zloty de komende maanden sterker gaat worden ten opzichte van de euro. Ze zien een niveau van 4,20 de komende 3 maanden en op jaarbasis zien ze de euro/zloty valutapaar zelfs naar 4,10 gaan. Op dit moment handelt deze paar op ongeveer 4,315. In de volgende grafiek kunt u de euro/zloty van het afgelopen jaar aflezen. Het huidige niveau lijkt mij dus ook interessant om blootstelling naar de Poolse valuta te hebben.

9-12-1

Voor beleggers die het risico van beleggen in Poolse aandelen kunnen en willen nemen biedt deze ETF kansen. Naar mijn mening mag zo’n belegging niet meer dan een paar procent in een portefeuille bedragen.