Griekenland kruipt weer uit de recessie. Het bruto nationaal product (BNP) groeide afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Ook de Griekse industrie heeft zich in augustus flink hersteld. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Markit begin deze maand. Premier Alexis Tsipras verwacht dat de Europese Unie zich aan haar belofte houdt om met schuldenverlichting te komen.

In het najaar gaan de schuldeisers van Griekenland kijken hoe ver de regering in Athene is met de hervormingen. Het IMF wil wel een aantal eisen versoepelen, maar met name de Duitse regering zit niet op één lijn.

Voor degene met een sterke maag of hoge risico-acceptatie kan men in Griekse aandelen beleggen middels een tracker. Onderstaande tracker van Global X, genoteerd op de beurs van New York, geeft blootstelling in de MSCI All Greece 25/50 index. De Griekse aandelen in dit exchange traded fund (ETF) worden daadwerkelijk gekocht en de lopende kostenfactor per jaar is 0,61 procent. Met een marktkapitalisatie van ruim 250 miljoen dollar zijn er toch wel wat Amerikanen die geloven in dit Zuid-Europese land.

grekkie

Figuur 1: vijfjarige grafiek van Global X MSCI Greece ETF

Onderstaande tabel geeft de top 10-positie weer van de onderliggende aandelen. De bankensector is met ruim 30 procent goed vertegenwoordigd in de benchmark. In totaal zitten er 31 ondernemingen in de mand.

grekko

Figuur 2: Top 10 aandelen in MSCI All Greece Index

 

Het moge duidelijk zijn, dat een belegging in Griekse aandelen een groot risico met zich meebrengt. De aandelenmarkt is door de crisis enorm afgestraft, maar misschien dat nu de weg omhoog weer gevonden kan worden. Macro-economisch gaat het in ieder geval weer iets beter met de Grieken.