Heel lang geleden, ergens in de eerste maanden van 2017, was er de angst onder beleggers dat in Europa een golf aan verkiezingen gewonnen zouden worden door anti euro gestemde politieke partijen. Dit werd extra gevoed door de voorstemmers van het Brexit referendum en de populistische Amerikaanse president welke trachtten de samenwerking binnen Europa te ontvlechten. Echter de een na de andere verkiezing werd gewonnen door een pro EU partij of coalitie. Met als belangrijkste verkiezing de winst van Macron tot Franse president.

Saaie beleggingen

U vraagt zich misschien af wat de relevantie is van deze korte politieke bespiegeling in een column op de dft site. De reden is, dat als er ooit een jaar was dat je geld kon verdienen op de financiële markten door een inzicht te hebben in de Europese politieke verhoudingen dan was dat wel dit jaar. En dan ook in een product wat normaal gezien als saai wordt bestempeld, namelijk obligaties. En dan in het bijzonder staatsobligaties.

Onzekerheid en verval

De anti euro partijen dreigden bij verkiezingswinst de EU en de euro te verlaten. Met name de Franse presidentskandidaat Le Pen etaleerde deze visie.  Zonder deze visie met details verder te willen delen met haar kiezers, leidde dit tot angst onder beleggers welke Frans staatspapier bezitten. Immers Franse staatsleningen zouden mogelijk van euro naar een Franse franc worden omgezet, en de inschatting van zovelen in de effectenmarkt was dat een nieuwe Franse franc in waarde zou dalen ten opzichte van de euro. Of als het hele euro project zou instorten, dan zou de Franse franc in waarde dalen ten opzichte van bijvoorbeeld een Duitse mark of Nederlandse gulden. Al met al geen goede vooruitzichten voor Franse staatsleningen. De koersen van Franse staatsleningen daalden dan ook snel.

Het dieptepunt werd midden februari bereikt, zoals u later in het plaatje onderaan kunt zien.

Ongekend rendement voor obligatie belegger

De belegger, rente en politiek – Koersontwikkeling staatslening Frankrijk met afloopdatum 2066

​Stel nu, dat u als frequent krantenlezer (en belegger) een groot inzicht had in de Franse politiek, dat u bijvoorbeeld wist dat Franse presidentsverkiezingen altijd in twee rondes plaatsvinden. En dat daardoor de kans dat een extreme kandidaat wint kleiner wordt, omdat de aanhangers van de verliezers in de eerste ronde in de tweede ronde kiezen voor de kandidaat die het dichtst bij hun eerste keuze ligt. Dan had u er goed aan gedaan een Franse staatslening te kopen met de langste looptijd beschikbaar. Immers hoe langer de looptijd van een obligatie groter de koersbeweegelijkheid van een obligatie. In het geval van Frankrijk is dit een staatslening met een afloopdatum in 2066.

Hierboven zit u de koersbeweging van deze Franse staatsobligatie 2066 vanaf het begin van dit jaar tot heden. Stel nu dat u als belegger, slim en belezen zoals u bent, op het dieptepunt van deze angst deze Franse staatsobligatie had gekocht. Dan was uw rendement vanaf begin februari 20 % op deze obligatie. Rendementen die eigenlijk voorbehouden zijn aan instrumenten zoals aandelen, en dat op basis van politieke kennis.

Op basis van onze ruim 85 jaar aan kennis en ervaring op de financiële markten, hechten wij veel waarde aan het verspreiden van onze kennis. Elk jaar organiseren wij als OHV zijnde meerdere seminars bij ons op kantoor, waar wij onze specialisten maar ook gastsprekers aan het woord laten. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het volgende seminar en andere activiteiten van OHV? Laat dan gelieve uw gegevens achter.

[gravityform id=”8″ title=”false” description=”false”]