Gezellig, het is bijna kerst. Tijd voor familie, gezelligheid en bezinning. Traditioneel presenteren analisten deze maand hun lijstjes met tips voor het komende jaar. Ik heb de aanbevelingen van de experts voor 2017 op een rijtje gezet en een selectie gemaakt van trackers om daarop in te spelen. In willekeurige volgorde zijn dat de volgende Exchange Traded Funds (ETF’s):

  • UBS ETF MSCI EMU CYCLICAL (UBUN)

Volgens Schroders zullen bedrijfswinsten in Europa voor 2017 het beste                       jaar te worden in vijf jaar tijd. De waarderingen in Europa zijn nog relatief aantrekkelijk en de markt vertoont tekenen van rotatie. De trend is van defensief naar meer cyclische aandelen en dit kan ook in 2017 aanhouden.

  • SPDR EUROPE EX-UK REAL ESTATE ETF (ZPRP)

Deutsche Asset Management heeft voor volgend jaar een voorkeur voor beleggingen met een sterk inkomenscomponent, zoals vastgoedbeleggingen. Ook volgens Paul Jackson, hoofd research van Source, kunnen volgend jaar de beste rendementen worden behaald op vastgoed en aandelen. Het is daarbij zaak om voorzichtig te zijn met beursgenoteerd vastgoed in het Verenigd Koninkrijk, vanwege de mogelijke negatieve gevolgen van de Brexit.

  • ETFS EUR ALL COMMODITIES ETF (00XK)

Volgens ETF Securities gaat de toezegging van nieuwe president Donald Trump om fors te investeren in de Amerikaanse infrastructuur ertoe leiden dat reële activa, zoals grondstoffen, bovenmaats presteren volgend jaar. Bovenstaande tracker biedt een gevarieerde portefeuille van grondstoffen uit de sectoren energie, edelmetalen, industriële metalen, vee en landbouw. Bovendien is deze tracker dagelijks gehedged voor de euro.

  • ISHARES CORE MSCI JAPAN ETF (IJPA)

Strategen van Pictet Asset Management stellen in hun outlook voor 2017 dat Japanse aandelen een koopkans zijn. Niet alleen omdat het de goedkoopste ontwikkelde aandelenmarkt is, maar ook vanwege de positieve economische outlook.

  • OBLIGATIES

Wat obligaties betreft is het nu zaak om voorzichtig te zijn met beleggingen in vastrentende waarden met een hoge rentegevoeligheid. Een verdere rentestijging kan obligatiebeleggers hard raken doordat koersen relatief sneller omlaag gaan. Echter, bij beleggingsportefeuilles in alle risicoprofielen heeft u blootstelling aan obligaties. Wellicht dat actief beheer u veel hoofdpijn kan besparen. Via het Fresh Fixed Income Fund kunnen beleggers profiteren van de voordelen van actief beleggen in obligaties op de primaire markt. Deze nieuwe uitgegeven obligaties hebben geen bied-en laatspread en bieden vaak een uitgiftepremie.

Beide factoren komen ten gunste van het fonds en dus het rendement. Door slim in te spelen op rentebewegingen kan er extra rendement worden gerealiseerd en is er de mogelijkheid om de rentegevoeligheid af te dekken.

Onderstaande grafiek geeft de performance weer van het fonds ten opzichte van een passieve benchmark, welke bestaat uit 75 procent iShares Euro Aggregate Bond ETF en 25 procent iShares Euro Yield Corporate Bond ETF. Het blijkt dat de actieve strategie het bijna 3,5 procent beter heeft gedaan sinds de start op 1 juli dit jaar.

ffif-benchmark