Op het kantoor van OHV Vermogensbeheer vonden afgelopen maand twee Round Tables plaats voor verzekeraars inzake hun beleggingen. Deze kennissessie vervlocht de onderwerpen Brexit en Solvency II. Wat zijn de gevolgen voor de verzekeraar?

De vlag van Groot-Brittannië prijkte in de zaal, scones stonden op tafel en portretten van de grote Engelsen der aarden stonden op de vensterbank. Rondom de tafel zaten de belegger, de actuaris, schade- en levensverzekeraars.

Van Churchill tot Cameron

Brexit werd uitgelegd aan de hand van de portretten van historische figuren. Churchill wees in zijn tijd al op het belang van de Europese Unie. Hij maakte zich sterk voor een soort van ‘United States of Europe’. Dit maakt het belang van een individueel land minder belangrijk. Thatcher zag dit echter anders en zag Europa meer als het resultaat van plannen. Europa had geen gemeenschappelijke taal, noch cultuur en waarden. Cruciaal voor de Brexit was de rol van Cameron. Hij was degene die het volk wilde laten beslissen. ‘I say to the British people: this will be your decision’.

Is Brexit een topic?

Brexit is dagelijks in het nieuws. May hoeft maar een dansje te doen of het wordt wereldwijd uitgezonden. Maar is het een onderwerp waar de verzekeraar zich zorgen over maakt? Bij een korte rondvraag leek het antwoord een zuinige ‘No’. De verzekeraar is niet dagelijks bezig met Brexit. Maar dat geldt niet voor elke verzekeraar. Brexit kan wel degelijk impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan een verzekeraar met een Britse herverzekeraar, waarbij de herverzekeraar naar een rating van BB zakt. Dan daalt de kapitaalratio behoorlijk snel.

De huidige markt

Kees de Kort, beursanalist van BNR Nieuwsradio, nam ook deel aan de Round Table. Zoals Kees dat kan, zette hij de boel op scherp. Kees oordeelde dat een harde Brexit voor Groot-Brittannië vervelend was, maar op de financiële markten in Europa weinig impact zou hebben. Er zijn wel grotere problemen waar we ons mee bezig zouden moeten houden op het Europese continent. Verder stipte hij aan dat een strikt raamwerk van regelgeving inzake de beleggingen, lees Solvency II, voor grote samenhang in de beleggingen zorgt. Deze samenhang in beleggingen maakt de financiële markten juist instabieler.

Op alles voorbereid

Of Brexit wel of geen impact zal hebben op de Nederlandse verzekeraars is van onderschikt belang. Belangrijk is dat je als organisatie bent voorbereid een eventueel stress-scenario aan te kunnen dan wel snel te kunnen handelen. Want door het loslaten van verschillende stress-scenario’s op de portefeuille, kom je wellicht al snel tot verrassingen. Of zoals Winston Churchill zei: ‘To improve is to change; to be perfect is to change often’.

Deze column is 2 januari jl. gepubliceerd in Fondsnieuws