De soft patch in de Europese economie die we in het eerste kwartaal ondervonden lijkt weer naar de achtergrond te verdwijnen. Recente macro-economische cijfers vanuit Europa duiden op aantrekkende economische groei. Industriële productie, fabrieksorders en inkoopmanager cijfers komen beduidend beter binnen dan men had verwacht. Dit krachtige herstel kan de komende maanden verder vorm krijgen in mijn optiek.

Een herstel van de macro-economische omgeving past goed bij de omzet- en winstontwikkeling van Europese bedrijven. Deze is namelijk over de eerste twee kwartalen gemeten fors hoger dan vorig jaar. De gemiddelde winstgroei voor Nederlandse bedrijven genoteerd aan de AEX-index is ruim 15%. De beurs zelf loopt hierop achter.

AEX-index richting 600 punten
Trouwe lezers weten dat ik de AEX-index op niet al te lange termijn door de 600 puntengrens zie gaan. Dat komt onder andere door deze winstgroei en het herstel van de macro economische omstandigheden. Ook is van belang dat de huidige omgeving nog altijd goudomrand is. Er wordt maandelijks nog steeds 15 miljard euro per maand in het financiële systeem geplaatst. Rentes zijn nagenoeg 0% en van inflatie is amper sprake.

Dat laatste komt vooral door de hoge werkloosheid die we hadden de afgelopen jaren. Werkgevers hadden het voor het uitzoeken. Hadden welteverstaan want in Nederland en Duitsland wordt geschikt personeel vinden iedere maand lastiger. Kijk het journaal en we komen horecapersoneel, leraren en bouwlieden te kort. Dat tekort zal verder gaan groeien de komende kwartalen. Net als de groei in de waarde van vastgoed heeft gedaan.

Welvaartseffect huishoudens
De overwaarde van vastgoed bepaalt ongeveer 67% van de welvaart van een particulier huishouden in Europa. In Nederland explodeert de vastgoedmarkt inmiddels. Maar ook in Portugal en Frankrijk bijvoorbeeld stijgen vastgoedprijzen hard op dit moment. Dit welvaartseffect leidt tot een hoger consumentenvertrouwen en een betere bestedingsbereidheid. Meer bestedingen geeft een hogere omzet en een hogere winst voor bedrijven. Arbeid wordt vervolgens nog schaarser en uiteindelijk kweekt dit inflatie.

Dit economisch opwaarts gerichte spiraal zal voorlopig aanhouden denk ik. Rentes zullen daarbij normaliseren zodra de ECB stopt met het opkopen van obligaties per 1 januari 2019. Het effect in aandelen vind ik tot op heden nog (te) mager en met een koerswinst verhouding van 14 a 15 kan de beurs nog zeker een stuk hoger de komende kwartalen. Als het heel snel gaat kunnen we wel eens een heuse campingrally mee gaan maken deze zomer