Het valt mij op dat Chinese aandelenbeurzen de laatste tijd flink achterblijven ten opzichte van bijvoorbeeld de Europese aandelenmarkt. Aan de ene kant zie je dat Europa een soort inhaalslag maakt door minder politieke onzekerheden en aanhoudende monetaire verruiming door de ECB. Aan de andere kant zijn recente macro-economische cijfers uit China iets minder de laatste tijd. Uit onderstaand overzicht valt bijvoorbeeld op te maken dat de industriële productie in april minder sterk is toegenomen dan de vorige maand. Deze steeg met 6,5 procent tegenover een toename van 7,6 procent in maart.

Figuur: Macro-economische cijfers China mei 2017

Ook de prijzen van metalen, en dan met name ijzererts, staan onder druk. De prijs van ijzererts is binnen een maand 30 procent gedaald. Dit komt volgens handelaren door ruime voorraden in pakhuizen, maar ook door China, de grootste verbruiker van metalen ter wereld.  Volgens het statistiekbureau bereikte de productie in de Chinese staalindustrie vorige maand een nieuw record. De staalproductie steeg in april met 4,9 procent op jaarbasis tot 72,8 miljoen ton.

Figuur: ijzererts september 2017 contract

Maar, er speelt nog iets anders. Volgende maand beslist MSCI of Chinese A-aandelen, die genoteerd staan aan de beurzen van Shanghai en Shenzhen, worden opgenomen in de toonaangevende MSCI Emerging Market Index. Deze beslissing is door MSCI al een paar jaar uitgesteld, maar door liquiditeitsverbeterende maatregelen door de Chinese overheid is de kans voor opname deze keer veel hoger. Ook Blackrock staat volgens de Financial Times voor het eerst achter toetreding van de A-aandelen. In mijn opinie kan deze potentiële opname voor hernieuwde fantasie in Chinese A-aandelen zorgen. Onderstaande grafiek geeft de performance in euro weer van de Shanghai Shenzen CSI 300 Index (witte lijn) ten opzichte van de brede Stoxx Europe 600 Index.

Het is duidelijk dat vanaf april beide indices contra bewegen. Dit kan een tijdelijk fenomeen zijn, maar is zeker iets om in de gaten te blijven houden. Voorlopig trekt Europa zich in ieder geval niks aan van deze Chinese dip.