Veel vermogensbeheerders in Nederland hebben dit jaar zwaar ingezet op de Amerikaanse Dollar. Enerzijds doordat de onderliggende benchmark waar men zich aan meet veelal aan de aandelenkant voor 60% in deze regio uitkomt. Anderzijds doordat de heersende rentes daar gemiddeld 2% hoger liggen aan de obligatiekant dan bij ons. Dit renteverschil neemt met zich mee dat verwacht kan worden dat de Amerikaanse dollar goed zal presteren tegenover de Euro.

Vermogensbeheer

Deze aanname heeft vele beheerders in Nederland nu veel rendement gekost. De eurodollar is inmiddels van 1.05 opgelopen naar de huidige 1.18. Een valutaverlies van ruim 12% in de USD. Op sites als www.vermogensbeheer.nl is in één oogopslag te zien welke beheerder te veel in dollars belegd en welke niet. Degene die dat niet hebben gedaan noteren gemiddeld een plus van 5% in een defensief profiel. Diegenen die het wel deden staan rond 0% voor het jaar. Het gevolg van onnodig risico in een defensief profiel naar mijn idee.

China

Het omgekeerde effect vond plaats voor beleggers in Chinese aandelen. In China staan rentes maar liefst 4% hoger dan in Europa terwijl de algemene marktverwachting was dat deze valuta verder zou verzwakken. Inmiddels is de Chinese Yuan ten opzichte van de euro dit jaar zo’n 6% in waarde gestegen. Een nadruk op beleggingen in Azië werkt dan dubbel positief. De aandelen zijn daar fors gestegen gepaard gaand met een duurdere valuta.

Een voorbeeld waar we binnen ohv dit jaar in belegd zijn geweest is een zogenaamde Chinese aandelentracker met daarin een zware weging van Tencent en Alibaba. Deze zogenaamde DBX MSCI China tracker noteert dit jaar 34% hoger. Met een koers/winst verhouding van 17 en een dividendrendement dat gedaald is onder de 2% hebben we hier vorige week afscheid van genomen. Gezien de kansen in de regio willen we er wel graag blijven beleggen.

Hong Kong

Daartoe hebben we de zogenaamde Hong Kong genoteerde aandelen op Chinese bedrijven teruggekocht. Deze aandelentracker heeft een koers/winst verhouding van ongeveer 8 en een dividendrendement van een kleine 4%. Bijkomend voordeel is dat de Chinese aandelen genoteerd op Hong Kong met een korting handelen van maar liefst 27% ten opzichte van dezelfde aandelen met een notering in Shanghai. Gezien de groeiende middenklasse aldaar en de snelle groei van de zogenaamde zijdenroute is het aannemelijk dat op langere termijn de koers/winst verhouding in China gaat oplopen.

Toekomstig rendement

Ik acht het zeer aannemelijk dat de Chinese Yuan meer aan kracht zal gaan winnen ten koste van de Amerikaanse dollar de komende jaren. De rentes zijn er hoger, de middenklasse groeit er harder en de gebouwde handelsroute over land behelst 40% van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product. Daar komt nog bij dat vanaf 2018 het de bedoeling is dat oliecontracten ook in Yuan genoteerd gaan worden. Dit zal een verdere vergroting van de kapitaalstromen richting China betekenen. Als vermogensbeheerder lijkt het me dan ook verstandig om hier een belangrijke allocatie te hebben voor een gunstig toekomstig rendement. Wat veel beheerders tegen houdt is dat dit continent niet is opgenomen in de bekende benchmarks. Dat is voor de 2e economie van de wereld eigenlijk ondenkbaar maar waar.