Het is al weer een tijdje geleden dat we het over ‘tina’ ( There Is No Alternative) hadden. De betekenis hiervan is dat alleen met aandelen nog een aantrekkelijk rendement valt te behalen. Met de slechtste start van de beurzen in decennia dit jaar was ze even verdwenen, maar lijkt inmiddels een comeback te maken.

De Eurostoxx 50 index, de toonaangevende benchmark van de Eurozone, is inmiddels vanaf het dieptepunt dit jaar met 15 procent hersteld. De meest recente actie van meneer Draghi heeft de markt dit keer niet teleurgesteld. De ECB gaat zijn maandelijkse opkoopprogramma uitbreiden van € 60 miljard naar € 80 miljard per maand. Aan de lijst van assets die in aanmerking komen voor kwantitatieve verruiming zijn toegevoegd bedrijfsleningen exclusief financials. Zonder dat er al namen bekend zijn, kan men als belegger hierop inspelen. Er zijn diverse trackers beschikbaar die blootstelling bieden in deze € 900 miljard omvattende bedrijfsobligatiemarkt.

Onderstaande grafiek geeft een Euro Corporate Bond ex-Financials ETF van iShares weer, die hierop inspeelt.

16-3-16-1

De tracker bestaat uit meer dan duizend bedrijfsobligaties, die daadwerkelijk worden aangekocht en niet worden uitgeleend. De lopende kostenratio bedraagt 0,2 procent op jaarbasis, wat niet duur is. Deze ETF geeft een dividendrendement van ongeveer twee procent, door couponrente van de onderliggende obligaties.

Een interessante vraag is welke opties de ECB verder nog heeft, nu de depositorente op -0,4 procent is gezet en volgens meneer Draghi niet verder wordt verlaagd. De ECB zou het huidige opkoopprogramma kunnen uitbreiden naar vastgoedfondsen of aandelen, zoals de Bank of Japan eerder deed. Maar dit lijkt voor Europa niet aannemelijk. Een betere optie naar mijn mening, is dat de kapitaalsleutel wordt losgelaten. Dit betekent dat obligaties niet meer naar rato van het aandelenbelang van centrale banken in de ECB worden ingekocht. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld meer Italiaanse of Spaanse leningen worden gekocht.

Het valt op dat met name het Nederlandse kamp sceptisch is over het huidige monetaire beleid van de ECB. DNB-president Klaas Knot heeft als een van de weinige beleidsmakers van de ECB tegen de nieuwe stimuleringsmaatregelen gestemd. Ook Staatssecretaris Wiebes van Financiën kan zich niet vinden in het besluit om de rente verder te verlagen en nog eens € 20 miljard per maand extra aan obligaties op te kopen.

Ik denk dat het te laat is om nu met kritiek te komen op het gevoerde monetaire beleid. Toen er vorig jaar besloten was om met kwantitatieve verruiming te beginnen, was er eigenlijk geen weg terug. Door ook bedrijfsleningen in het opkoopprogramma op te nemen zal het nog moeilijker worden om rendement te behalen met alleen obligaties. Het is dus een kwestie van tijd voor Tina weer in het jargon van analisten of columnisten verschijnt. Bij dezen.