In veel portefeuilles belegt men in regio’s zoals Amerika of Europa. Het aandeel van China in de wereldeconomie is ongeveer net zo groot als die van de Europese Unie of de Verenigde Staten. Is het dan zo gek om blootstelling te hebben aan Chinese aandelen? Michael Mooijer van OHV denkt van niet.

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om in Chinese aandelen te beleggen. Er zijn Exchange Traded Funds (ETF’s) of trackers beschikbaar op indices als de MSCI China, CSI 300 en de Hang Seng China Enterprises Index. Er zijn zelfs trackers beschikbaar op sectoren zoals duurzame consumptiegoederen, energie, banken of gezondheidszorg.

Het aandeel van China in de totale wereldeconomie is volgens het IMF in 35 jaar gegroeid van 2,4 naar 16,6 procent. Onderstaande grafiek illustreert naar mijn mening dat beleggers niet meer om China heen kunnen.

3-feb-2016

De vrees dat de Chinese economie, de tweede ter wereld, in rap tempo aan het afkoelen is, houdt de gemoederen op de financiële markten al enige tijd bezig. Voor de komende vijf jaar is een groei van minimaal 6,5 procent nodig om aan de doelstelling te voldoen om het bruto nationaal product en het inkomen per hoofd van de bevolking tussen 2010 en 2020 te verdubbelen. De verwachting dat de groei in China vanaf het huidige niveau van 6,9 procent niet veel verder zal verzwakken, hangt onder meer samen met de transitie naar een meer op consumptie en op de dienstensector steunende economie. Consumptie is met een bijdrage van bijna 5 procent aan de economische groei nu de belangrijkste steunpilaar onder de totale groei.

Vorige week is er een G20-conferentie in China geweest. De centrale bank van China heeft als reactie afgelopen maandag de reserve requirement ratio (RRR) met 50 basispunten verlaagd en de kans is groot dat dit percentage verder naar beneden gaat. Volgens ING betekent dit dat de regering vertrouwen heeft de geldstromen te beheersen. Hiermee komt China zijn belofte na om economische groei te stabiliseren. Deze actie zal volgens HSBC ook nog ondersteund worden door extra fiscale stimuleringen.

De Shanghai Shenzen CSI 300 index is vanaf de high medio vorig jaar bijna gehalveerd en biedt dus een aantrekkelijk instapmoment. Onderstaande grafiek geeft een weergave van deze index van de afgelopen 5 jaar.

3-feb-19-2

Voor vragen over diverse mogelijkheden om te beleggen in Chinese trackers sta ik u als adviseur graag te woord.