Het koersgeweld heeft ervoor gezorgd dat overgewaardeerde aandelenmarkten in twee weken tijd terugzakken naar normalere waarderingen. Hiervoor was een correctie van een kleine 30 procent kennelijk noodzakelijk.

Een belegging in de Eurostoxx50 geeft nu een dividend rendement van een kleine 4 procent op jaarbasis. Al enige tijd waarschuw ik u al voor toenemende volatiliteit op de financiële markten. Dat leek tijden lang onterecht. Echter, een koerswinst verhouding van 21 samen met een afzwakkende groei in China en een dreigende renteverhoging in de Verenigde Staten brachten The Perfect Crash op gang. Mondiaal daalde zowat iedere aandelenbeurs min of meer in dezelfde mate.

Alleen die saaie obligaties brachten bescherming in uw portefeuille de afgelopen weken. Die zijn er kennelijk tegenwoordig niet meer voor om rente te bieden maar wel als vaste basis om bescherming te geven tegen dit soort forse dalingen. Ergens baal ik wel want mijn einde jaars koersdoel van AEX 450 is al bereikt en is nu zelfs een target waardoor ik eens positief over de aandelenmarkten moet gaan schrijven. Ok, daar gaan we.

Het is een geluk waarschijnlijk dat de financiële markten net nu naar beneden vallen, net voor de eerste verwachte renteverhoging van de Verenigde Staten. De waarschijnlijkheid van deze verhoging is de afgelopen week van boven de 50 procent teruggezakt naar een kleine 20 procent. Een verhoging in december lijkt nu meer waarschijnlijk. De Chinese centrale bank heeft inmiddels deze week haar rente weer verlaagd en staatspensioenfondsen de mogelijkheid gegeven aandelen te kopen. Verder gaat de QE in Europa onverminderd hard door met een kleine 60 miljard euro per maand.

Dit zijn allemaal stimulerende maatregelen waarvan ik denk dat het na deze correctie steun aan de markt kan gaan bieden de komende maanden. Pas als de Centrale Banken echt contraire maatregelen gaan treffen door geld uit het financiële systeem te halen wordt de beweeglijkheid op de markten nog veel groter dan we nu hebben gezien. Zover is het nog niet maar die tijd gaat wel een keer komen.