Ik ben een simpele ziel. Ik kocht altijd Duitse producten, ook al waren ze duurder. Ik dacht dat ik hiermee kwaliteit kocht mede door de pünktlichkeit und gründlichkeit van Duitse controle instanties. Deze premisse spatte na het Volkswagenschandaal uiteen. Vaak staan zulke gevallen ook niet op zichzelf.

Het Duitse degelijkheidsimago heeft op zijn minst een flinke deuk opgelopen, en waarom zou ik nu niet gaan nadenken om goedkopere Chinese producten te kopen. China is immers net als Duitsland een exportland, maar heeft een imagoachterstand ten opzichte van Duitsland. Dit wordt gecompenseerd door lagere productprijzen. Geldt dit dan ook voor de aandelenmarkten van beide landen, zo vroeg ik me vervolgens af.

Stel dat je als belegger gepositioneerd wilt zijn middels aandelenbeleggingen in een index die profiteert als de wereldeconomie groeit. Dan kom je dus uit bij een groot exportland, laten we dan de keuze wederom beperken tot Duitsland en China.  Zijn Chinese aandelen dan ook goedkoper dan Duitse aandelen?
In onderstaand plaatje valt te zien dat Chinese aandelen goedkoper zijn dan Duitse aandelen omdat ze een lagere koers-winstverhouding hebben. Tevens leveren Chinese aandelen meer cashflow op omdat ze een hoger dividendrendement hebben.China+Duitsland+kw

China staat de laatste tijd in de schijnwerpers vanwege de economische groeivertraging.
Feit blijft dat de Chinese economie ondanks de afname in groei nog altijd harder groeit dan andere landen.
Feit blijft dat behalve de exportmogelijkheden de binnenlandse markt van China een grotere potentie heeft dan binnenlandse markten van Westerse landen. Door de trek van het platteland naar de steden van miljoenen Chinezen per jaar worden er meer huisraden en artikelen verkocht in China dan in Amerika. De autoproductie in China is groter dan die van Amerika en Japan samen.

En dan staan we nog maar aan het begin van de ontwikkeling en transformatie van de Chinese economie. Thomas Piketty wijst hier ook op in zijn boek ‘Kapitaal in de 21 eeuw’ . In onderstaand plaatje uit zijn boek wordt zijn prognose van de Piketty+verdeling+van+mondiale+kapitaal+21e+eeuwverdeling van het mondiale kapitaal in de 21 eeuw gepresenteerd. Hierin is zichtbaar dat het aandeel van Azië aanzienlijk zal toenemen. Waar Azië nu nog ruim twee derde van de wereldbevolking heeft maar een derde van het wereldkapitaal, zal in de toekomst Azië  toegroeien naar een twee derde verdeling van het wereldkapitaal

 

De verdeling van de wereldeconomie gaat dan weer terug naar een situatie zoals het altijd al geweest is. China is altijd al een aanzienlijke factor in de wereldeconomie geweest.  Zoals hieronder duidelijk wordt gemaakt in de hardoranje kleur wat het percentage van China in de wereldeconomie weergeeft. Dit geeft ook aan dat als we terugkeren naar historische gemiddelden, China nog opwaarts potentieel heeft.

China+relative++GDP

De conclusie van het verhaal is dus dat als een langetermijnbelegger wil inspelen op groei van de wereldeconomie hij of zij beter China kan kopen dan Duitsland. China heeft dan in onze ogen een imagoprobleem, maar Duitse producenten bezondigen zich aan dezelfde ongewenste handelingen of nalatigheden.