Tegenwoordig kunt u beleggen in goud door middel van trackers op fysiek goud, eventueel dagelijks gehedged voor de eurodollar wisselkoers. In dit soort ETF’s zijn inmiddels miljarden euro’s belegd. Een andere manier op in te spelen op goud is via ‘gold mining’ bedrijven. Dit is ook de ETF – industrie niet ontgaan. iShares heeft een tracker op de markt gebracht met de ticker RING. De onderliggende benchmark hiervan is gebaseerd op de MSCI Global Gold Miners Investable Market Index. Deze tracker bestaat uit wereldwijd 29 bedrijven met twee derde blootstelling aan goudmijn aandelen uit Noord Amerika. De lopende kostenratio met 0,39 procent per jaar is naar mijn mening niet duur. Bovendien geeft deze tracker op dit niveau een dividendrendement van ongeveer één procent.

De prijs van fysiek goud is vanaf de top in 2011 gedaald van ongeveer $61 naar $35 per gram. Indien ik dit corrigeer voor de wisselkoers, dan is dit in euro een daling van bijna 25 procent. De belangrijkste grondstoffen noteren in US dollar en daardoor is de valuta een belangrijk onderdeel van het totaalrendement. Voor beleggers die grondstoffen in de beleggingsportefeuille hebben, is dit een bekend fenomeen.

Interessant is dat goudmijn aandelen het nóg slechter hebben gedaan. In onderstaande grafiek valt af te lezen dat GLD (een tracker op fysiek goud met ruim $ 23 mrd onder beheer) met 18 procent is gedaald in twee jaar tijd. De goudmijn ETF is zelfs met bijna 50 procent gedaald. Het is natuurlijk niet zo dat de kosten van goudmijn bedrijven omlaag gaan als de goudprijs daalt. Dit mist zijn uitwerking niet in het bedrijfsresultaat van zo’n onderneming. Net als veel olieproducerende bedrijven zijn hierdoor de beurskoersen flink gedaald. Volgens een steeds groter wordende groep analisten is de goudmijn sector nu zwaar ondergewaardeerd en zijn de huidige koersen ongekend laag.

ring

De gouden vraag is of en wanneer de prijs van ‘de koning der metalen’ weer omhoog gaat. Goud laat zich moeilijk voorspellen en is van veel factoren afhankelijk. Zoals ik al aangaf hebben wisselkoersen een grote impact in rendement op goud. De belangrijkste valuta’s zoals de euro en yen zijn afgelopen jaren in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Het gekke is dat in valuta’s als bijvoorbeeld de Braziliaanse Real of de Zuidafrikaanse Rand de goudprijs dichtbij een all time high liggen. Dit zijn dan ook de landen waarin de lokale munt het meeste is gedaald.

Aangezien twee derde van de goudmijn ETF, bedrijven zijn in Canada en de VS zal die valuta het belangrijkst zijn. Feit is dat als goud weer omhoog gaat, de winst van dit soort bedrijven zal stijgen. De koersen van goudmijnaandelen zullen dan met een hefboom omhoog gaan. Ik wil opmerken dat beleggen in een goudmijn ETF wel moet passen in uw risicoprofiel. Naar mijn mening mag zo’n belegging niet meer dan een paar procent in een portefeuille bedragen.