Dit betekent in feite dat de voorspelling direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling. Ik ben geen socioloog, maar als ik dit vertaal naar beleggen dan kan men als particulier meeprofiteren op het reilen en zeilen van de grote instituten. Als het percentage van duurzaam beleggen steeds groter wordt in het beleggingsbeleid van pensioenfondsen, dan zullen de waarden die daaraan voldoen gekocht moeten worden. Dit zal een prijsopdrijvend effect veroorzaken in die aandelen of obligaties.

Het grootste pensioenfonds van Nederland heeft tot doel de CO2-uitstoot binnen de categorie aandelen in vijf jaar met 25 procent te verlagen. Naast de CO2-reductie heeft het ABP nog twee duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020: een verdubbeling van de beleggingen in duurzame categorieën tot 58 miljard euro en 4 miljard euro meer in hernieuwbare energie. PFZW wil de CO2-uitstoot van de beleggingsportefeuille in 2020 zelfs gehalveerd hebben. Dit pensioenfonds verwacht tegen die tijd niet of nauwelijks meer belegd te zijn in steenkoolbedrijven.

Duurzaam beleggen

Onlangs kwam de Nederlandsche Bank met een rapport ‘Duurzaam beleggen in de Nederlandse pensioensector’. Volgens DNB moeten pensioenfondsen in hun jaarverslag en beleidsstukken aangeven welk percentage van de portefeuille duurzaam wordt belegd en wat het rendement hiervan is. Eén van de aanbevelingen van DNB pleit ervoor dat afwegingen bij duurzaam beleggen gebaseerd moeten zijn op een goede onderbouwing. Zo moet om verschillen in risico en rendement zichtbaar te maken duurzaam beleggingsbeleid over meerdere jaren worden vergeleken met een minder duurzaam beleggingsbeleid.

Uit een onderzoek van non-profit organisatie CDP blijkt, dat bedrijven die duurzaamheid hebben geïntegreerd in hun strategie beter presteren dan bedrijven die op dit punt achterop lopen. Bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 index, die rekening houden met klimaatveranderingen behalen een 18 procentpunt hoger rendement op investeringen (ROI) dan bedrijven die dat niet doen. Door het onderzoek kan CDP de vraag over klimaatverandering van Amerikaanse beleggers of er bewijs is voor een link met financiële prestaties, dus bevestigend beantwoorden. CDP hoopt dat het onderzoek de ogen van beleggers zal openen.

Maatschappelijk verantwoord

Dit blijkt verder ook uit een door Zwitserse asset manager UBS uitgevoerd onderzoek: maatschappelijk verantwoord beleggen heeft geen negatief effect op het rendement en het risico ten opzichte van niet op duurzaamheidscriteria gescreende portefeuilles. UBS Asset Management beheert nu meer dan 1 miljard dollar via haar duurzame ETF’s. De basis hiervoor zijn de MSCI Socially Responsible indices (en de Barclays MSCI sustainable index voor de duurzame obligatie ETF). De benchmark constructie komt tot stand door een combinatie van:

  • een uitsluitingsbeleid (bedrijven die betrokken zijn bij alcohol, gokken, tabak, wapens, pornografie en genetisch gemanipuleerde organismen worden uitgesloten),
  • ESG ratings (alleen bovengemiddelde bedrijven worden opgenomen) en
  • screening op controversiële activiteiten (op basis van een rating methodiek).

Op wereldwijd niveau blijven er ongeveer 400 bedrijven over die worden opgenomen in de MSCI World SRI benchmark (versus ruim 1600 in de normale index). Bovendien hebben alle duurzame ETF’s de hoogst mogelijke Morningstar ESG rating gekregen.

Alle in Amsterdam genoteerde trackers volgen hun index middels fysieke replicatie, waarbij de onderliggende effecten daadwerkelijk worden aangehouden. U kunt een keuze maken uit de volgende smaken:

Socially Responsible – equity

UBS ETF – MSCI World Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF – EUR Hedged

UBS ETF plc – MSCI United Kingdom IMI Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI United Kingdom IMI Socially Responsible UCITS ETF – EUR Hedged

UBS ETF – MSCI Japan Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF

UBS ETF – MSCI Emerging Markets Socially Responsible UCITS ETF

 

Socially responsible – fixed income

UBS ETF – Barclays MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITS ETF

UBS ETF – Barclays MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITS ETF – EUR Hedged