Als u mijn columns regelmatig leest dan bent u ervan op de hoogte dat ik kredietgroei in relatie tot de groei van de geldhoeveelheid scherp in de gaten houd om te beoordelen of de situatie in de financiële markten kan verbeteren de komende kwartalen. Groei van de geldhoeveelheid in een economie is naar mijn mening cruciaal voor de groei van bijvoorbeeld kredietmarkten. Als er meer geld omhanden is kan er makkelijker geleend worden door bedrijven en particulieren. Meer geld in een economie betekent over het algemeen lagere rentes, er is immers een overschot van geld waardoor de rente erop omlaag gaat. Een lagere rente maakt het weer interessant voor beleggers om te kijken naar beleggingen in aandelen. Zeker indien deze categorie een hoger dividendrendement biedt.

Als ik naar de huidige situatie kijk dan zie ik historisch lage rentes tegenover een hoog dividendrendement. De Duitse risicovrije rente is tot een 15-jarige looptijd 0 procent of lager terwijl het dividendrendement op een aandelenindex in Europa boven de 4 procent uitkomt. Zonder de huidige geopolitieke risico’s rondom bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk die de Europese Unie mogelijk gaat verlaten zou het een mooie omgeving zijn om zwaarder in aandelen te gaan beleggen. Uiteraard bestaat de situatie van lage rente tegenover een hoog dividend juist door dit actuele marktrisico. Door de onzekerheid kan er lange tijd een niet-efficiënte markt ontstaan. Dat is naar mijn idee momenteel gaande.

Voor mij is een belangrijke reden hiertoe de aanhoudende toename van geld in ons economisch systeem. Door de stimulering van de ECB groeit de hoeveelheid geld gestaag zoals te zien is in onderstaande figuur. Inmiddels komt de kredietgroei aan huishoudens hierdoor goed op gang en zijn banken weer makkelijker bereid leningen te verstrekken. Eerder schreef ik (http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/richard-abma/26010250/__Econometrisch_OHV-model_voorspelt_hogere_koersen__.html) al wat het effect moet zijn van geldgroei op de aandelenmarkten. Hoe langer dit effect uitblijft hoe abrupter straks de markt reageert zodra de geopolitieke risico’s afnemen. Hoe lang dit gaat duren hangt vooral samen met de tijd die politici nodig hebben om tot een goede oplossing te komen, met betrekking tot de huidige malaise rondom het Brexit event. Zie daarvoor ook mijn recente video update.

https://www.ohv.nl/brexit-en-gevolgen-aandelenmarkten/

m2 money growth