Momenteel ben ik op bedrijfsbezoek in het Spaanse Sevilla. Deze historisch belangrijke handelsstad lijkt goed uit de economische crisis te zijn gekomen. Waar ik in Athene twee weken geleden nog enkel met grafitti bekladde muren waarnam is dit in Sevilla inmiddels verleden tijd, de stad staat volledig nieuw in de verf.

Met het land Spanje gaat het economisch ook goed. Sinds 2015 groeit het land met 2 tot 4% per jaar en is het qua grootte van economie al ruim door de 2007 piek heen. Werkloosheid was op haar piek 26% maar is gedaald naar 16% en nog steeds omlaag aan het gaan. Spanje heeft de 13e grootste economie ter wereld en wordt pas sinds 1975 democratisch bestuurd. Spanjaarden zijn over het algemeen een voorstander van de Euro in tegenstelling tot de Italianen.

Spaanse aandelen

De aandelenmarkt van Spanje heeft een marktkapitalisatie van een kleine 500 miljard euro. Spaanse aandelen zijn aantrekkelijk geprijsd met een gemiddelde koers/winst verhouding van 13 en een dividendrendement van bijna 4%. Dat is niet duur in een land waar ook de rentes veelal negatief zijn tot net boven de 0%. Wat het land voor mij als belegger interessant maakt is dat er nog aantrekkelijke bedrijfsobligaties te verkrijgen zijn die een hoge rentevergoeding betalen.

Spaanse obligaties

Een voorbeeld hiervan Haya Finance. Deze partij is verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbaten van vastgoed dat tijdens de crisis is teruggekomen in de handen van de banken. Aangezien het economisch herstel er is en daarmee de huizenprijzen doorstijgen maakt dit de portefeuille van Haya Finance interessant. Als obligatiebelegger is het daarbij voornamelijk van belang dat de lening netjes wordt terug betaald. Voor een lening met looptijd tot en met 2022 betaalt Haya momenteel ongeveer 8% rente per jaar. Als onderpand van de lening is het vastgoed opgenomen ter extra zekerheid.

Kredietwaardig

Mijn conclusie na deze trip is dat er niet alleen interessante aandelenbeleggingen mogelijk zijn in Spanje maar ook dat er voldoende mogelijkheden zijn op het gebied van obligatiebeleggingen. Het land heeft een kredietrating van BBB en lijkt in de nabije toekomst verdere upgrades te gaan krijgen. De kredietkwaliteit van de Haya lening is B- en kan meeveren omhoog zodra de kredietwaardigheid van Spanje verder oploopt. De Spaanse totale schuldpositie daalt daarbij de afgelopen kwartalen en staat ruimschoots onder de 100% van het Bruto Binnenlands Product en is daarmee goed houdbaar.