ohv-telegraaf
‘Als stand voor de AEX-index op 31 december 2015 verwacht ik een niveau van 450 punten. Een belangrijk deel van de jaarwinst wordt gedurende de laatste maanden van 2015 weer ingeleverd. De euforie van de monetaire verruiming slaat om in angst voor hogere rentes in Europa en de VS. Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verhoogt de korte rente voor het eerst in september gevolgd door nog een verhoging van de rente in december.

In Europa houdt de ECB de korte rente ongewijzigd. De lange rente loopt wel verder op vanwege de angst voor inflatie en door het uitbreiden van het monetaire steunprogramma om de zwakke Europese landen te steunen bij een mogelijke uitval van Griekenland.”

Aandelentips

RD Shell: Het olie- en gasconcern is vanwege z’n hoge dividendrendement en stabiele stroom van inkomsten een veilige haven bij toenemende turbulentie op de financiële markten.

Vopak: Het tankopslagbedrijf gaat de komende jaren aandelen terugkopen en heeft veel cash voor dividendverhogingen wat Vopak aantrekkelijk maakt voor beleggers.

Wereldhave: Bij aanhoudende lage rentes blijft vastgoed een aantrekkelijk alternatief. Verder kan het aandeel opveren van z’n recente dieptepunt.