De Europese consument is terug van weggeweest in Europa. Het vertrouwen om te consumeren is in sommige landen gestegen tot niveaus boven die in het hausse jaar 2007. Periferie landen als Italië en Spanje tonen in onderstaande figuren hoeveel het consumentenvertrouwen is gestegen de afgelopen jaren.

Consumenten vertrouwen Spanje

Figuur 1: Consumentenvertrouwen Spanje

Consumenten vertrouwen Italie

Figuur 2: Consumentenvertrouwen Italië

Voor een hogere economische groei in 2016 is het vertrouwen van de consument cruciaal. De afgelopen acht maanden was de bijdrage van de groei van het Bruto Binnenlandse Product voor meer dan 60 procent te verklaren door de Europese consument zoals u in de figuur hieronder kunt zien.

Figuur 3

Figuur 3: Verdeling BBP groei over bestedingsbronnen

Een positiever wordende consument in Europa is voor mij niet vreemd. De prijs van olie blijft immers maar dalen. De historisch lage rente helpt ook mee samen met banken die meer bereid zijn geld uit te lenen door de aanhoudende monetaire verruiming van de ECB.

ECB-voorzitter Mario Draghi riskeert daarbij wel een eventuele oververhitting van een economie als in Duitsland. Die profiteert uiteindelijk het meest van de maatregelen en kent al een lage werkloosheid. Maar om landen als Ierland en Spanje te kunnen bereiken moet de ECB-voorzitter ook Duitsland en Nederland mee laten profiteren.

Voor ons is dat gunstig denk ik. Kijk maar naar de Nederlandse huizenmarkt. Die heeft deze week code oranje gekregen, wat het ook mag betekenen. Dat is al een soort oververhitting kennelijk. Alleen gaat die code in de loop van 2016 naar rood. Immers, de monetaire verruiming loopt nog tot minimaal maart 2017 en rentes blijven voorlopig historisch laag.

Mijn laatste column voor 2015 sluit ik af met het volste vertrouwen voor de Europese economie in 2016. Lees ook komende week mijn vooruitzicht voor de AEX-index voor 2016 in De Telegraaf. Fijne feestdagen en graag tot in het nieuwe jaar.