Al meer dan 80 jaar wordt olie in Amerikaanse dollars geprijsd. Handig voor de Amerikanen, want veel van deze dollars worden geherinvesteerd in de Verenigde Staten. China probeert hier nu een eind aan te maken, door olie in de Chinese yuan te laten prijzen.Want wie betaalt, die bepaalt. De gevolgen kunnen een grote impact hebben en daar gaan we in deze column op in.

Middenklasse

Door de fenomenale economische groei in China is de middenklasse flink toegenomen. Er worden bijvoorbeeld in China dit jaar 30 miljoen auto´s geproduceerd voor de eigen markt. Dit is meer dan de jaarlijkse autoproductie van de Verenigde Staten, Duitsland en Japan gecombineerd. Op dit moment wordt geschat dat China mede hierdoor zo’n 15% van alle wereld exportproductie van olie opkoopt. Hiermee is China de grootste olie importeur ter wereld.De olie-import van China zal komende jaren verder toenemen. Deze olie-volumes geven macht. China is bezig deze macht naar zich toe te halen. Zo verkoopt Rusland, de op een na grootste olie exporteur ter wereld haar olie nu in yuans. China probeert nu ook Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van olie, zo ver te krijgen om olie in yuan te prijzen. In dit licht moet ook de mogelijke koop door een Chinees consortium van een vijf procent belang in het Saudische staatsolieconcern Aramco voor een bedrag van honderd miljard worden gezien. Eerder wilde Aramco geld ophalen middels een beursgang.

Potentiële voordelen

Voor China zijn de potentiële voordelen groot. Ze hebben geen Amerikaanse dollar meer nodig en alle landen met veel yuan op de balans zullen deze voor een deel recyclen middels importen van China of investeringen in Chinese assets. Globaal gezien is dit een mooie zet in het internationale politieke schaakspel. China springt met het paard van C3 naar D5 en pakt een Amerikaanse pion. De Verenigde Staten kan zich niet verdedigen, want ze willen zelf meer olie produceren.De gevolgen voor de VS zullen zijn: minder monopolie, minder macht, minder handel en minder vraag naar dollars. Dit laatste is ook interessant, want de mindere vraag naar dollars zal een hogere vraag naar yuans opleveren. De yuan zal in aanzien en in waarde stijgen. Dit hangt weer samen met het globale politieke gewicht van China.

Toekomst

Wij beleggen al jaren in China en dat gaat soms gepaard met enige volatiliteit, zoals gebruikelijk is bij landen in opkomst. Maar we behalen op consistente wijze goede beleggingsresultaten met deze strategie. Waar veel beleggers nog automatisch veel beleggen in de “oude wereld” omdat deze in de benchmarks zijn opgenomen, loont het soms om naar de toekomst te kijken en hierop eerder in te spelen.

Zijderoute

Koppel hieraan het initiatief van China om de zijderoute nieuw leven in te blazen. China zet een infrastructuur op om te exporteren en importeren over de geografische lijn van Chinese steden tot aan de Europese havensteden Piraeus en Rotterdam. Een gebied waar vier miljard mensen wonen en die mogelijk in yuans gaan afrekenen? Koppel hier vervolgens ook aan dat mogelijk alle grondstoffen in yuan geprijsd kunnen gaan worden. De economische en politieke verhoudingen in de wereld veranderen onder onze ogen stap voor stap. En deze stappen worden zelfs bespoedigd door de huidige Amerikaanse regering, omdat deze meer binnenlands gericht is. Dit zal de waarde van Amerikaanse assets op termijn relatief negatief beïnvloeden ten opzichte van Chinese assets. En wij in Europa kunnen hiervan profiteren door mee te springen op de rijdende treinen van de Chinese zijderoute, door deze te vullen met onze luxe Europese exportartikelen.