Hoe maak je als belegger een keuze uit de verschillende trackers? Kies je voor aandelen, vastgoed, grondstoffen of juist obligaties. Stel je kiest voor aandelen, wil je dan beleggen in de AEX of toch wat breder, in Europa of misschien wel wereldwijd. Een heel belangrijk aspect hierbij is te kijken naar de belastingstructuur van de ETF. Dit kan u al gauw 0,5 procent meer rendement opleveren!

 Er zijn veel aanbieders van ETF’s in vele smaken, maar wat beleggers in Nederland zich vaak niet realiseren dat goed koopmanschap u keiharde euro’s kan opleveren. Bij het kiezen van een ETF op de AEX-index bijvoorbeeld heeft u de keuze uit een aantal aanbieders, maar welke is nu qua rendement de beste? De ETF van een binnenlandse aanbieder is het antwoord. ThinkETF’s biedt de Nederlandse belegger een fiscaal voordeel en dat zit zo: Een ETF wordt fiscaal gezien net zo behandeld als een aandeel. Dividend wordt netto uitgekeerd, onder inhouding van dividendbelasting.

Bij een binnenlandse aanbieder van ETF’s kunt u de ingehouden dividenbelasting terugvorderen bij de fiscus. Dit betekent in de praktijk dat u 15 procent ( dividendbelasting) meer over het dividendrendement van de onderliggende index realiseert. Momenteel ligt dit bij de AEX op 3,5 procent. Het fiscale voordeel is dus ruim 0,5 procent.

Dit voordeel heeft u bij een buitenlandse ETF, bijvoorbeeld gevestigd in Ierland of Luxemburg, dus niet. U verliest het recht om de ingehouden dividendbelasting terug te vorderen of te verrekenen. U zult dus niet het bruto dividendrendement ontvangen. Dit wordt ook wel het dividendlek genoemd.

Bij Nederlands belastingplichtigen wordt in Box 3 het inkomen uit sparen en beleggen belast. Nu is het nog zo dat de belastingdienst ervan uit gaat, dat iedereen jaarlijks 4 procent winst maakt op zijn of haar vermogen. Over deze winst moet vervolgens 30 procent belasting worden betaald. Wanneer er ook dividendbelastingen zijn afgedragen, betaalt u dus dubbele belasting. Om dit te voorkomen mogen ingehouden dividendbelastingen worden verrekend met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Dit fiscale voordeel gaat bij ThinkETF’s ook op als u een tracker koopt die buitenlandse aandelen volgt, zoals de Think Global Equity ETF. Het fiscale aspect werkt dan iets anders. Dividend uit het buitenland wordt in eerste instantie verminderd met buitenlandse dividendbelasting, dus vindt dubbele belasting plaats. Om de gevolgen van dubbele belasting te verzachten, heeft Nederland belastingverdragen met andere landen gesloten. Dit betekent dat uw dividend in veel gevallen efficiënt wordt doorgegeven, welke resulteert in vermogenswinst.

Bovendien kent deze tracker geen tegenpartijrisico, doordat de aanbieder de onderliggende stukken daadwerkelijk aankoopt en deze niet uitleent. De onderliggende index bestaat uit 250 aandelen, verspreid over de hele wereld en gespreid over alle sectoren. Met een lopende kostenfactor van 0,2 procent is deze tracker niet duur en heeft ongeveer een marktkapitalisatie van ruim 300 miljoen euro. De beschrijving van de ETF staat in onderstaand overzicht.

Think.pngHet is dus heel belangrijk dat u met de keuze van uw ETF belegging, goed uw huiswerk doet. Of beter, advies inwinnen bij uw beleggingsadviseur. Dit kan u risico’s besparen en sterker nog, meer rendement opleveren!