Half juni schreef ik over een econometrisch OHV-model dat hogere aandelenkoersen voorziet de komende kwartalen. De reden voor de hogere koersen is de groei van geld in de wereldwijde economie. Sinds 2009 wordt er stelselmatig door de grootste centrale banken ter wereld nieuw geld in het economisch systeem geplaatst. Zoals te zien is in figuur 1 begon het verruimen bij de Amerikaanse FED in 2009 gevolgd door de Bank of England in 2010. In 2011 volgde de Bank of Japan en pas in 2015 ging de ECB overstag. Door de agressieve mate van verruimen van de Bank of Japan en de ECB is de maandelijkse toediening van nieuw geld momenteel hoger dan ooit. Er komt maandelijks maar liefst 180 miljard US-dollar aan nieuw geld bij.

Figuur 1 (3) (002)

Figuur 1: Maandelijkse monetaire verruiming door centrale banken (BoE, Fed, BoJ, ECB)

 

Ons onderzoek heeft daarbij aangetoond dat voor de VS en Europa de totale hoeveelheid geld in een economie van groot belang is voor de waardering van aandelenmarkten. Des te meer geld er is in een economie des te hoger de koers van een aandelenmarkt kan noteren. Zoals in een vorige column vermeld werd, weten we dat de ECB nog voor zo’n 600 miljard euro gaat verruimen de komende kwartalen. Ook de Bank of Japan blijft agressief verruimen en zal naar alle waarschijnlijkheid deze week aankondigen dat ze nog meer nieuw geld gaan creëren. Als klap op de vuurpijl zal ook de Bank of England in augustus gaan aankondigen om een rondje nieuw geld te drukken om zo de Brexit klap op te vangen.

In Figuur 2 is tenslotte de balans van de Amerikaanse centrale bank getoond in het rood en in het blauw is daar sinds aanvang van de verruiming de Amerikaanse S&P500 overheen gelegd. De hoge mate van samenhang komt hier duidelijk naar voren. Het verruimen van het geldsysteem aldaar toont opvallende gelijkenis met de koersontwikkeling van de beurs de afgelopen 7 jaar. Of we een gelijke trend in Europa gaan zien is nog de vraag. Mocht dit zo zijn dan kan een koersherstel van zo’n 25 procent verwacht worden het komend jaar.

Figuur 2

Figuur 2: Centrale Bank bezittingen FED (rood) met S&P500 (blauw)