Europese Centrale Bank voorzitter Mario Draghi kwam vorige week met een statement dat de economische groei in Europa de komende jaren gaat aantrekken. De groeiverwachtingen zijn daarbij ook al een aantal keren verhoogd door diverse instanties.

Om me heen hoor ik dat de huizenmarkt hard aantrekt, hier in Amsterdam klopt dat in ieder geval zeker. Volgens ABN Amro zijn er 15% meer huizen verkocht in 2015 ten opzichte van 2014, dat is best fors. Ook slipt de ring rondom de binnenstad alweer helemaal dicht. Regelmatig wacht ik tegenwoordig geduldig op een klant die te laat is vanwege files. Opvallend veel vaker dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Deze macro- en micro economische ontwikkelingen kan ik ook terugvinden in bijvoorbeeld de kredietgroei in de particuliere sector. Sinds begin dit jaar de monetaire verruiming is gestart zijn banken makkelijker bereid geldleningen te verstrekken. De verstrekte kredieten groeien weer zoals u kunt zien in onderstaande figuur.

grafiek+1+ohv

Dit gaat gepaard met een fors herstel van de M3 geldgroei over het afgelopen jaar. M3 is de zogenaamde ruime geldhoeveelheid en is een belangrijke indicator van toekomstige groei en inflatie. Onze economie in Europa zit dan ook ruim in de liquiditeiten. Deze liquiditeiten bieden een gezonde voedingsbodem voor aantrekkende groei en creëert op langere termijn hogere prijzen wat leidt tot inflatie.

grafiek+2+ohvUit Europese groeicijfers blijkt ook dat de economie aantrekt. Sinds 2014 zit Europa weer in de groeilift. Het is nog mondjesmaat maar met de aantrekkende M3 geldgroei en de oplopende kredietverlening lijkt dit een kansrijk perspectief te bieden voor meer economische groei de komende jaren.

grafiek+3+ohvDit perspectief van verbetering wordt daarbij ondersteund door een lage en dalende inflatie. Deze ontwikkeling maakt het voor de ECB makkelijker om meer monetaire stimulering toe te passen de komende kwartalen. Dit maakt de Euro goedkoper en zwengelt het de economie nog meer aan. De ECB zal pas op de monetaire rem trappen bij een inflatie boven de 4 procent zo laat de geschiedenis zien althans. De geldgroei gaat dan te hard en dus zal een Centrale Bank dan weer geld uit het systeem halen

grafiek+4+ohvVoorlopig lijkt zich een zogenaamde ‘goldilocks economy’ te ontwikkelen. Dat is een ideale cocktail van gunstige monetaire stimulering, lage inflatie, lage rentes en een lage maar aantrekkende economische groei. Dit kan uiteindelijk resulteren in een nieuwe fase van de bullmarkt in aandelen en vastgoedprijzen verder omhoog stuwen