Griekenland heeft een economie die net zo groot is als de stad Düsseldorf. En ondanks de beperkte omvang beheerst Griekenland al jaren het nieuws.

Nu heeft Düsseldorf waarschijnlijk niet dezelfde schuld als Griekenland. Maar zouden we dit überhaupt weten ? Weten we of steden of regio’s in landen hoge schulden hebben ?

Foto: RBS

 

We weten dit niet omdat landen één begroting hebben.

Binnen de Europese Monetaire Unie is er wel één munt,één centrale bank maar niet één begroting en niet één uitgifte loket voor leningen.
Hierdoor ontstaan spanningen zoals een paar jaar geleden met alle Zuid Europese landen en voornamelijk door de acties van de Europese Centrale Bank zijn deze problemen niet opgelost maar wel naar de achtergrond verdwenen. Op Griekenland na dan. Griekenland moet weer onderhandelen over een afstempeling van zijn schulden met de schuldeisers, wat voornamelijk de EMU landen en de ECB zijn.

De Griekse overheid en banken moeten bijna 500 miljard terugbetalen, terwijl ze de rekeningen in juni zonder extra liquiditeiten niet meer kunnen betalen.
Het grootste problem is niet intrinsiek de hoogte van de Griekse schuld, maar het gevaar van uittreding uit de Europese Monetaire Unie en het besmettingsgevaar dat andere landen  ook niet meer de moeite nemen pijnlijke aanpassingen door te voeren om de landsfinanciën op orde te brengen.

Al deze problemen zouden we niet zien als de Europese Monetaire Unie één begroting zou hebben waar op centraal niveau inkomsten naar toevloeien en uitgaven worden verstrekt. Dan zou de EMU een extra stap zetten naar eenwording, nu wordt het integratieproces iedere keer gehinderd door lid met de economische omvang van een stad waar je er in Europa tientallen van hebt.