Hacken is één van de meest voorkomende soorten criminaliteit aan het worden: 1 op de 8 Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met een gehackte website, social account of zelfs smartphone.

Wereldwijd gaat het zelfs om honderden miljoenen mensen die slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Digitale veiligheid biedt dus kansen en nu kunt u daarop inspelen met een ‘hacker-tracker’.

De eerste ETF die inspeelt op het thema digitale veiligheid, PureFunds ISE Cyber Security ETF, is genoteerd op de beurs NYSE Arca. Inmiddels heeft deze tracker met ticker HACK $1,28 miljard onder beheer, dus beleggers weten ‘m te vinden.

Onlangs nog – op 5 juni jongstleden – zijn hackers erin geslaagd binnen te dringen in de computersystemen van een belangrijke Amerikaanse overheidsinstantie, het Office of Personnel Management (OPM), de instelling waar de persoonlijke gegevens van miljoenen medewerkers van de federale overheid worden bewaard. Met andere woorden: cybercrime is aan de orde van de dag.

De tracker heeft ongeveer 71% exposure naar Amerikaanse aandelen met namen zoals Cisco en Juniper Networks, maar ook aan Euronext genoteerde Gemalto en AVG Technologies met thuisbasis Amsterdam, maken onderdeel uit van de index die de ETF volgt. Op dit moment bestaat de ETF uit 32 namen en de onderliggende aandelen worden daadwerkelijk aangekocht.

Recent onderzoek van Goldman Sachs heeft aangetoond dat veel van de onderliggende aandelen zeer geliefd zijn onder hedgefondsen. “De astronomische groei van digitale veiligheidsincidenten heeft deze snelgroeiende industrie binnen de techsector in de schijnwerpers gezet”, aldus Goldman Sachs.

De verwachte omzetgroei van deze bedrijven is hoger dan die voor een gemiddeld S&P500-aandeel. Dit heeft zijn uitwerking niet gemist, zoals uit onderstaande grafiek valt af te lezen.

Year-to-date heeft deze ‘hacker-tracker’ het qua performance een stuk beter gedaan dan een tracker op de S&P500-index. Maar liefst een verschil van 15,49% in total return.

Echter, de tracker bestaat nog maar sinds medio november vorig jaar en de vraag is of deze outperformance zich zal voortzetten. Voor beleggers die geloven in het thema digitale veiligheid en een passend risicoprofiel wellicht een interessante belegging.

image