Vorige week schreef ik al dat de rentes in Europa fors kunnen gaan oplopen de komende kwartalen. In de Verenigde Staten gebeurt dit reeds op alle looptijden van de rentecurve. Om me heen hoor ik dat dit ongunstig is voor de te verwachten koersontwikkeling op de aandelenmarkten. Zelf denk ik dat het geen invloed zal hebben op deze beleggingscategorie. Sterker nog, ik denk dat het positief zal zijn voor aandelen.

De reden dat stijgende rentes positief zijn voor de koersontwikkeling van aandelen komt door de huidige onzekerheid rondom de economische kracht binnen de Eurozone. 2017 eindigde we het jaar met een groeispurt tot bijna 3%. Voor de Europese economie is deze groei acceleratie sinds 2007 onbekend terrein. De vraag naar goederen en producten neemt eindelijk toe, onder andere door de makkelijkere verstrekking van kredieten aan bedrijven en huishoudens.

Positief om te zien de afgelopen maanden is dat deze kredietverlening groeit is en ook nog versnelt. De vraag naar geld neemt toe. Dit geld wordt gebruikt om weer te besteden aan diensten, goederen, overnames, ga zo maar door. De aanbodzijde van de Europese economie komt daardoor onder druk te staan en wachttijden tot levering worden langer. Dit kan een reden zijn dat de groeimachine in Europa even hapert momenteel.

Jarenlang zijn voorraden opgebouwd bij bedrijven en zijn consumentenbestedingen uitgesteld.  Nu het vertrouwen onder beide groepen nieuwe hoogtepunten bereikt, komt dat tot uiting in de vraag naar goederen en diensten. Dit kan de komende kwartalen wel eens het thema worden van de Europese economie. We kunnen de groei niet meer bijbenen danwel faciliteren vanwege productiebeperkingen.

Hilarisch eigenlijk, eerst sta je jarenlang stil en komt de economie niet op gang. Vervolgens komt de economie op gang en kunnen bedrijven dit niet bijbenen. Het is goed om te zien dat de macro-economische cijfers die deze week zijn uitgekomen over de Europese economie lijken mee te vallen. Economische groei in het eerste kwartaal kwam conform verwachting binnen op 0,4%. Normaal gesproken versnelt de economie in kwartaal twee en kunnen we weer richting de 3% groei dit jaar. De wachtrijen zullen alleen langer worden met de daarbij behorende irritaties voor eindklanten.

Ach ja, een luxeprobleem lijkt me. Het gevolg is wel hogere rentes samen met oplopende aandelenkoersen.