Een rentespook is een dreigende oplopende inflatie in combinatie met een stijgende rente in een economische zone. Deze gehate geest kwam onlangs heel even uit de fles en zorgde voor een flinke correctie op financiële markten. Maar volgens insiders is er nog geen reden voor paniek.

Zeer recent nota bene kwam de Amerikaanse overheid met het nieuws dat de inflatie in september was gedaald naar 2,3 procent op jaarbasis tegenover 2,7 procent een maand eerder.

Alle gekheid op een stokje

Amerikaanse president Trump gaf zelfs de Federal Reserve de schuld van de verliezen op aandelenbeurzen wereldwijd. Dit vanwege het stelselmatig verhogen van de rente. Het handelsconflict met China had er niets mee te maken. Alle gekheid op een stokje zeg maar.

De grote vraag is, wat kan u als belegger daar mee? Op basis van de ontwikkelingen op het vlak van de winstvooruitzichten bij bedrijven, de huidige gezonde economische groei en de lage stand van de werkloosheid is er nog weinig aan de hand.

Ook uit de meest recente notulen van de ECB valt op te maken dat het monetaire beleid voorlopig op de automatische piloot staat. Geen verrassingen vergeleken met de persconferentie na de vergadering vorige maand.

Een correctie was te verwachten, aangezien dit jaar een handvol techaandelen verantwoordelijk is geweest voor het grootste deel in rendement van de brede S&P 500-index.

Mijn ervaring is de beurzen laten uitrazen, voordat u weer kan bijkopen of instappen.

Licht in de duisternis

Wellicht kan er volgende week wat licht in de duisternis komen over de Brexit. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is er overeenstemming over ruim 80 procent van het uittredingsakkoord dat moet leiden tot een fatsoenlijk vertrek uit de EU. Een overeenkomst is binnen handbereik, aldus Barnier.

Het lijkt mij toch verstandig even de Amerikaanse congresverkiezingen op 6 november aanstaande af te wachten. De polls wijzen er namelijk sterk op dat de Democraten de meerderheid gaan krijgen in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden.

En je weet nooit hoe de beurzen gaan reageren als er politieke spanningen tussen het parlement en het Witte Huis gaan komen.

Deze column is 12 oktober jl. gepubliceerd op IEX.nl