In de zoektocht naar rendement is het naar mijn mening de hoogste tijd om te kijken naar High Yield. Deze obligaties leveren nu het rendement van aandelen tegen aanzienlijk minder volatiliteit. Bovendien is het neerwaartse risco historisch gezien beperkter. Michael Mooijer van OHV benoemt een aantal trackers om hierop in te spelen.

16-12-1

Bovenstaande High Yield ETF van SPDR geeft op dit niveau een rendement van 4 procent. Alle 339 obligaties noteren in euro en worden daadwerkelijk aangekocht. De top 3 landen zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland en vormen samen een derde van de tracker.

Een andere High Yield ETF van iShares die wereldwijd in deze obligaties belegt geeft zelfs een rendement van boven de 5 procent. De Verenigde Staten heeft met bijna 63 procent een hoge weging in de onderliggende index. Fondshuis Pimco is positief over de vooruitzichten voor Amerikaanse high yield obligaties. Afnemende winstgroei heeft gezorgd voor lagere kasstromen en de sell-off in de creditmarkt hebben de rente van deze obligaties opgestuwd naar 6 tot 8 procent.

16-12-2

Hoe staat het dan met dividendrendement? Onderstaande tracker van Vanguard geeft momenteel een dividendrendement van 3,3 procent. Er wordt wereldwijd belegd in 1175 bedrijven verspreid over allerlei sectoren. Deze benchmark bestaat uit marktgekapitaliseerde large en midcap bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten. Verder hebben deze aandelen een hoger dan gemiddeld verwachte dividendrendement.

16-12-3

Maar ook een populaire index zoals de Eurostoxx 50 geeft momenteel een dividendrendement van 4 procent. Echter, met aandelen is het zo dat het totaalrendement telt. Zowel het dividend als behaalde koerswinst of –verlies bepaalt wat er onder de streep over blijft. Ik geloof wel, dat er een beter alternatief is dan de huidige lage spaarrente. Door uw portefeuille gespreid in te richten en een beleggingshorizon van een aantal jaren is het mogelijk een goed rendement te behalen. Uiteraard sta ik u als beleggingsadviseur graag te woord.