De inflatie is weer aan het stijgen. Zij staat nu nog op het schamele niveau van 0,4% maar een verdere stijging ligt in het verschiet.  In het tweede kwartaal van 2016 noteerde de inflatie zelfs nog negatief. De reden is simpel : de stijging van de grondstofprijzen. Als de olieprijs gelijk blijft zou de inflatie begin volgend jaar naar 1 % kunnen stijgen. Dit ziet u hieronder.

bik

Inflatie wordt berekend door een mandje van goederen te nemen en de prijzen te vergelijken met die van 12 maanden geleden. U ziet in de grafiek dat de olieprijs zich in het begin van dit kalenderjaar op het dieptepunt bevond. Stel dat in januari 2017 de olieprijs nog op 50 dollar staat zoals nu, dan betekent dit voor dit mandje aan goederen dat de inflatie zal stijgen.

Op dit moment staat de 10 jaars Nederlandse staatsrente rond de 15 basispunten.  Het lijkt me logisch dat als de inflatie naar de 1% stijgt een belegger ook een compensatie wil hebben voor de inflatie.
En geen genoegen meer zal nemen met een percentage van 0,15%.
Dit wordt bevestigd in het plaatje hieronder.

erik2

Bron: Pantheon economics

In het plaatje ziet u in de lichtblauwe lijn de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen. De grijze lijn is de ontwikkeling van de tienjaars rente, deze staat nu ongeveer op nul. U ziet dat beide lijnen met elkaar correleren in de loop der tijd. Als we deze correlatie kunnen doortrekken naar de toekomst dan ligt er potentieel een stijging van twee procent in het verschiet voor de tienjaars rente.
Deze stijging van de rente wordt getemperd door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Officieel wordt deze begin 2017 beëindigd. Afhankelijk van de plannen om de periode van aankopen te verlengen of te beëindigen en of de aankopen gedeeltelijk te verschuiven naar een andere categorie geeft dit een drukkend effect. Maar de stijging van de inflatie en de eindigheid van de opkoopprogramma’s van de centrale banken maakt dat de rente volgend jaar gaat stijgen.