Op de dag dat de AEX-index haar diepste punt noteerde rond de 380 puntengrens publiceerde ik een column http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/richard-abma/25174132/__Olie_bedankt__recessie_vermeden__.html ) op DFT.nl met een aantal redenen waarom de beurs weer snel omhoog moest veren. Inmiddels staan we met de AEX- index weer 50 punten hoger op 430. De hamvraag was (en is) of we het komende jaar een recessie gaan krijgen in Europa en de Verenigde Staten. Indien de recessie uitblijft dan kunnen beurzen nog veel verder omhoog herstellen. Historisch gezien is dat altijd zo geweest. Koersdoel voor de AEX-index in 2016 ligt dan ruim boven de 500.

Recente groeicijfers van Europese landen wijzen op een groei rond de 2 procent. De daling in de olieprijs zal daarbij een extra impuls aan de groei gaan geven in de loop van dit jaar en volgend jaar. Olie importerende landen hebben baat bij een lage olieprijs, Europa dus ook. Een extra impuls vanuit de lage olieprijs komt vanuit de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB ziet haar inflatiedoelstelling van 2 procent steeds verder wegdrijven en kan daarom meer stimulans bieden om inflatie te kweken. Dit is ook gunstig voor de groeiverwachting van de komende jaren.

Al deze stimulerende impulsen dragen bij aan de te verwachten groei, in tegenstelling waar de financiële markten bang voor zijn denk ik dat de markten een groei versnelling in 2016/2017 onderschatten. Als ik de inflatieontwikkeling bekijk zonder voedsel en energie dan kruipt deze inmiddels weer omhoog in de Verenigde Staten richting 2%. Hier is jarenlang nieuw geld gedrukt voor duizenden miljarden dollars. Inmiddels is de leengroei van banken aan bedrijven en particulieren daar weer meer dan 10 procent zoals het in een gezonde economie hoort te zijn. De werkloosheid is laag en inflatie kruipt dan ook omhoog.

Financiële markten prijzen echter amper renteverhogingen in tot op heden. Een plotselinge ommezwaai van grondstofprijzen kunnen de inflatie inclusief voedsel en energie snel boven de Centrale Bank doelstelling van 2 procent tillen. In Europa zal dit wat langer duren, maar volgt meestal in het kielzog van de Verenigde Staten.

Een hogere inflatie resulteert in hogere langlopende rentes. De Duitse 10-jaars rente is momenteel bijna 0 procent. Bij een groei van 2 procent en een inflatie van 1,5 procent kan deze makkelijk terugveren naar 2 a 3 procent. Ik denk dat vele marktcommentatoren dit als obligatiekrach zullen betitelen, het is slechts een normalisatie van rentestanden. Een sector die hier bovengemiddeld van kan profiteren zijn de banken. Bij een versteiling van de rente-curve wordt het inverse effect gecreëerd van datgene wat nu met bankaandelen plaats vindt, ze zullen massaal weer worden gekocht. Met een gemiddeld dividendrendement van bijna 5 procent lijkt de Europese bankensector gezien de economische verwachtingen te veel ondergewaardeerd. Dat is daarom, denk ik, een nog kansrijkere belegging dan een longpositie in de AEX index.