Onderstaande figuur symboliseert duidelijk mijn gevoel over de staat van de financiële markten ten opzichte van de macro-economische ontwikkelingen binnen Europa. Zoals de titel van het plaatje aanduidt blijft de Euro Stoxx 50 aandelenbeurs als grootste markt van Europa achter bij de economische ontwikkelingen die wordt getoond in de vorm van de Duitse Ifo index.

figuur-1-column-sep-2016

 

Figuur 1: Euro Stoxx 50 afgezet tegen Duits ondernemersvertrouwens index (Ifo)

Deze indicator wordt gevormd door een enquête onder ongeveer 7000 deelnemende bedrijven in diverse sectoren. Over augustus bleek dat de deelnemers een stuk positiever zijn geworden over de Duitse economie, het cijfer over augustus kwam dan ook fors hoger uit dan door analisten was verwacht. Gezien de hoge mate van samenhang tussen dit cijfer en de economische groei in Duitsland (figuur 2) kan dit het startschot zijn van verder aantrekkende groei in de grootste economie van Europa.

figuur-2-column-sep-2016

Figuur 2: Blauwe lijn Duitse groei op jaarbasis afgezet tegen Ifo index

Ook de geldgroeicijfers M1 en M3 die afgelopen week door de ECB werden gepubliceerd bleken positiever dan verwacht. De M1 geldhoeveelheid groeit met een kleine 9% tegenover een groei van ruim 5% voor M3. Groei van de geldhoeveelheid is van groot belang voor ruimere kredieten en economische groei.

Geld lijkt makkelijker haar weg te vinden in de economie en banken lenen daarbij meer uit aan particulieren en bedrijven. Deze eerste positieve signalen worden ook nog maandelijks gevoed met 80 miljard euro nieuw geld dat de ECB in de markt plaatst. Van die 80 miljard euro gaat er een kleine 10 miljard euro richting bedrijven in de vorm van obligaties die met dit geleende geld hun aandeel kunnen terugkopen of daarmee overnames kunnen verrichten.

figuur-3-column-sep-2016

Figuur 3: werkloosheid in Europa daalt al 2 jaar achtereen

De toenemende bedrijvigheid in Europa, onder andere gevoed door de impulsen van de ECB, leidt al enige tijd tot een dalende werkloosheid in de meeste Europese landen, zie ook figuur 3. Ook stijgen prijzen van vastgoed doordat de stimulering rentes naar 0% heeft gebracht. De huizenmarkt herstelt prijstechnisch sinds enkele kwartalen weer fors in landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland, wat gunstig is voor diverse branches en natuurlijk de huiseigenaren. Door bovenstaande ontwikkelingen krijgt de Europese consument ook weer vertrouwen om te gaan besteden, eventueel op krediet. Consumentenvertrouwenscijfers tonen dit aan net als de ramingen over nieuwe kredietverstrekkingen. Zie daarvoor figuur 4 en 5.

figuur-4-column-sep-2016

Figuur 4: consumentenvertrouwen Eurozone sinds 2004

figuur-5-column-sep-2016

Figuur 5: ECB-cijfers over kredietverstrekking sinds 2010 aan huishoudens

Ik denk dat deze macro-economische ontwikkelingen gunstig genoeg zijn voor de Europese aandelenmarkten om tot een opwaarts vervolg te komen. Dat brengt mij terug bij figuur 1. Naar mijn idee kan onder aanvoering van een aantrekkende inflatie samen met een hogere groei het blauwe lijntje in de figuur zich gaan voegen bij de rode lijn.

Zal ik dan als eerste columnist openen met de kreet: Is er een eindejaarsrally op komst?