Bij een strategische vermogensverdeling is vastgoed net als aandelen en obligaties in modelportefeuilles opgenomen. Investeringen in Europees vastgoed zijn afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen en bovendien boeken bedrijven als Unibail-Rodamco weer solide resultaten. Naar mijn mening interessant om een aantal vastgoedtrackers onder de loep te nemen.

Door de huidige lage rente kunnen vastgoedbedrijven zich een stuk goedkoper financieren. Ook de huurinkomsten en bezettingsgraden zijn aan het herstellen, maar dat is afhankelijk of het bedrijf kantoren, huizen of winkels in portefeuille heeft. Volgens onderzoek van KPMG werd er voor een bedrag van € 135 miljard in het eerste halfjaar van 2015 in Europees onroerend goed geïnvesteerd. Dat is een toename van 37 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de investeringen in woningen zitten flink in de lift. Deze lieten een stijging zien van 103 procent ten opzichte van vorig jaar.

In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk (VK) veruit de belangrijkste markt voor vastgoedinvesteringen, bijna 35 procent van het totaal. Duitsland trekt na het VK de meeste investeringen in Europa aan. Opvallend is dat de Duitse woningmarkt qua volume belangrijker is dan de kantorenmarkt.

Door te beleggen in een vastgoedtracker kunt u hierop inspelen. De onderliggende aandelen zijn goed gespreid over landen als VK, Frankrijk, Duitsland en een mix van kantoren, winkels en woningen. Ook ligt het gemiddelde dividendrendement nu op ongeveer 3 procent. Er zijn een aantal vastgoedtrackers op de markt. Onderstaande grafiek geeft de total return weer van de afgelopen twee jaar van drie Europese vastgoedtrackers. De verschillen in performance worden met name veroorzaakt door andere relatieve wegingen van de onderliggende aandelen.

17-2

Als ik kijk naar risicoprofielen van defensief naar offensief, zie je dat vastgoed een weging heeft tussen de 5 en 10 procent in een modelportefeuille. Door de daling van aandelen dit jaar zijn ook de koersen van Europese vastgoedaandelen met gemiddeld 8 procent gedaald. Dit biedt kansen voor beleggers die een stukje blootstelling zoeken naar onroerend goed in deze regio.