Jaarlijks trekken ruim 16 miljoen toeristen richting Griekenland voor een zomervakantie. Het land zelf kent een totale populatie van ongeveer 11 miljoen inwoners. Toeristen overspoelen het land jaarlijks letterlijk ten opzichte van het aantal inwoners. Dit jaar wordt daarbij een nieuwe bezoekerspiek in Griekenland verwacht door de aantrekkende groei in Europa. In 2016 droeg toerisme 19% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) bij in het land. Groei in deze sector kan het land goed gebruiken gezien de hoge schuldenlast dat het nog altijd heeft. De overheidsschuld is maar liefst 180% van datzelfde BBP. Het goede nieuws is dat het na de herstructurering van de schulden in 2012 is gestabiliseerd op dit niveau. De schuld groeit niet meer maar helaas is de economie ook niet meer gegroeid de afgelopen jaren. Dit is goed te zien in de onderstaande tabel.
kansen-in-griekenland
Griekenland laat sinds de uitbraak van de crisis in 2008 nog amper economische groei zien. Het land is dan ook door een diepe depressie gegaan. Pas sinds vorig jaar lijkt het tij te keren voor de Grieken. De economie liet een lichte groei zien van 1,8%. Rentes op de kapitaalmarkt halveerden van een kleine 8% naar ongeveer 4% in 2017. Ook kreeg de Griekse overheid vorig jaar weer toegang tot de kapitaalmarkt. Wereldwijd durven institutionele beleggers weer geld aan de Grieken uit te lenen. Daarnaast konden de banken weer geld ophalen, weliswaar met onderpand. De economische machine lijkt derhalve op gang te komen. Gelden vloeien terug het land in en ook veel Grieken keren terug op zoek naar werk in hun thuisland. Werkloosheid is nog altijd hoog maar wel dalende richting 20%, twee keer hoger dan het Europese gemiddelde.

Met het toeristenseizoen voor de boeg en ongeveer tien jaar van economische krimp kan 2018 wel eens een mooi jaar worden voor het land. In mei volgen nog stresstest uitkomsten voor de Griekse banken en als die meevallen kan in augustus Griekenland van de noodhulp af. Zodra de economie gaat groeien zoals we in het verleden wel vaker hebben gezien met percentages van 5 tot 10% zal ook de overheidsschuld ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product snel afnemen. Zowel aan de aandelen- als aan de obligatiekant zijn er momenteel naar mijn idee nog voldoende mogelijkheden om te profiteren van economisch herstel in dit land. Daarover in latere columns meer.