In specifieke sectoren beleggen, kan goed uitpakken. Zo zal de oliesector het waarschijnlijk goed doen als de prijs van het zwarte goud verder stijgt. Beleggers kunnen uiteraard voor een paar bedrijven in de sector kiezen, maar een sectortracker is goedkoper en minder risicovol.

Er zijn op de Duitse Xetra beurs 19 sectortrackers genoteerd, gebaseerd op sectoren uit de brede Stoxx Europe 600 Index. Deze ETF’s zijn gelanceerd door iShares en zijn zogenoemde fysieke trackers, waarbij de stukken niet worden uitgeleend. Met andere woorden, de belegger heeft geen tegenpartijrisico.

De sectortrackers met elk een lopende kostenfactor van 0,46%. Hieronder volgt een tabel met diverse sectorindices afgeleid van eerdergenoemde index.

U kunt zo dus vergelijken of er een sector is die het t.o.v. de brede STOXX Europe 600 relatief goed of slecht heeft gedaan en welke wellicht mogelijkheden biedt om actief op in te spelen. Er zijn diverse partijen die research publiceren over specifieke sectoren. Het is zaak dit goed in de gaten te houden. Ondanks een brede spreiding kan er toch sprake zijn een ‘concentratierisico’. Concentratierisico ontstaat bijvoorbeeld wanneer een hele specifieke index wordt gevolgd. Als die sector dan instort, dan stort ook de waarde van de ETF in.

Uit het overzicht kunt u bijvoorbeeld afleiden dat de STOXX Europe Oil & Gas sector het afgelopen jaar relatief slecht presteerde. Dit is natuurlijk het gevolg van de daling van de olieprijs. Inmiddels is crude oil vanaf het dieptepunt dit jaar, met ongeveer 25 procent hersteld. Voor beleggers die geloven dat de olieprijs verder kan stijgen, kunt u met deze tracker hierop inspelen. De 25 onderliggende bedrijven in deze ETF zullen profiteren van een stijgende olieprijs vanwege de correlatie en bovendien is het dividendrendement ruim 4 procent op jaarbasis.

Al deze sectortrackers zijn samengesteld op basis van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie. Dit betekent in de meeste gevallen, dat de top 5 holdings van een sectortracker een relatief groot gewicht in de ETF krijgen. Ik denk dat een sectortracker ook een beter alternatief is voor een belegger die anders in één naam zou beleggen. Minder risico door een betere spreiding en de kosten die men daarvoor betaalt is in dit geval de jaarlijkse 0,46%.

De Top 5 holdings van deze tracker is procentueel als volgt samengesteld:

  • BP PLC                         26,10%
  • Total SA                      14,18%
  • Royal Dutch Shell A  13,78%
  • BG Group PLC            12,30%
  • Eni SPA                        10,07%

Mijn conclusie is dat sectortrackers een interessante belegging kan zijn voor actieve beleggers met de visie een landenindex, zoals een Europese benchmark te verslaan. Of voor een belegger die het individuele aandelenrisico wil beperken.