Al tijden schrijf ik dat de monetaire stimulans vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zijn uitwerking moet gaan hebben op de Europese economie, de aandelenmarkten en rentes. Nu de ECB heeft besloten om nog eens 540 miljard Euro aan het financiële systeem toe te voegen in 2017 lijken de laatste twee markten zich hier (eindelijk) op aan te gaan passen.

Als ik naar onderstaande plaatje kijk, dan zie ik eindelijk een opwaartse uitbraak van de grootste index van Europa, de Eurostoxx50. Technisch gezien is deze uitbraak van belang om tot (veel) hogere koersen te komen in 2017 en het restant van dit jaar. Er is ruimte voor een verder herstel van 15 tot 20% komend jaar.

Figuur 1: Eurostoxx50 index

een

Niet alleen technisch hebben we nu bevestiging om tot hogere koersen te komen. Ook fundamenteel in de vorm van overtollige liquiditeiten is deze bevestiging aanwezig. Eerder dit jaar heb ik hier naar aanleiding van een regressieanalyse reeds over geschreven. Kort gezegd betekent iedere 50 miljard Euro nieuw geld in ons financiële systeem een te verwachte koersstijging van 2%. Nu bekend is dat de ECB weer 540 miljard Euro extra geld in het systeem zal plaatsen kunt u zelf wel uitrekenen wat dit met de aandelenkoersen moet doen. Figuur 2 toont daarbij het verschil tussen de aandelenwaarden en de huidige M1 geldgroei van de afgelopen jaren. We hebben ook nog wat achterstallig koersonderhoud in te halen zoals te zien is in de figuur.

Figuur 2: Overtollige liquiditeiten versus MSCI Europa (Bron: Pantheon Economic Research)

twee

Aandelen zijn ook aantrekkelijk in mijn optiek door de aantrekkende inflatie. Figuur 3 toont duidelijk dat de zogenaamde forward inflation flink stijgende is.

drie

Hogere inflatie leidt tot hogere rentes. Een oplopende rente is te zien in figuur 4. Deze grafiek toont de 10-jaars risicovrije rente in Duitsland. Een rotatie uit rentebeleggingen in aandelenbeleggingen lijkt dan ook op gang te komen.

vier

De ECB wil daarbij korter staatspapier opkopen in plaats van langlopend staatspapier. Dit versteilt de rentecurve en is weer gunstig voor bankaandelen. Deze aandelen hebben dan ook een flinke koersstijging laten zien afgelopen maanden.

Mijn DFT top 3 met ABN AMRO, ING en Delta Lloyd samen met een eindejaar verwachting voor de AEX-index van 500 punten lijken voor 2016 in ieder geval een schot in de roos te worden.