De Duitse Sabine Lautenschläger stopt op 31 oktober als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat maakte de ECB woensdagavond bekend. De aankondiging kwam onverwacht. Lautenschlägers termijn loopt pas over twee jaar af.

De ECB gaf in het persbericht geen reden voor het vertrek van het Duitse directielid, maar er wordt gespeculeerd dat ze opstapt uit onvrede met het opkopen van staatsobligaties door de ECB. ‘De bank gaf geen enkele reden aan. Dat wijst er in mijn ogen op dat Lautenschläger de bank verlaat omdat het beleid en de beleidsplannen van de ECB indruisen tegen haar monetaire principes’, schrijft hoofdeconoom Edin Mujagic van vermogensbeheerder OHV in een reactie.

Als dat klopt, treedt Lautenschläger in de voetsporen van twee landgenoten die de ECB in 2011 om dezelfde reden verlieten. Het ging toen om Jürgen Stark, de toenmalige hoofdeconoom van de centrale bank, en Axel Weber, toen baas van de Bundesbank. Recent heeft DNB-president Klaas Knot zich nog publiekelijk tegen het opkoopprogramma verzet.

Europawijd bankentoezicht

ECB-president Mario Draghi bedankt Lautenschläger in het persbericht voor haar ‘behulpzame rol bij het opzetten en besturen van het Europawijde bankentoezicht’ en voor haar ‘onwankelbare toewijding’ aan Europa.

Het is een ongeschreven regel dat Duitsland altijd een lid van de zeskoppige directie mag leveren. Een van de mogelijkheden is dat de huidige baas van de Bundesbank, Jens Weidmann, doorschuift. Die zal dan niet naast Mario Draghi komen te zitten, maar wel naast diens opvolger, de Française Christine Lagarde.

Lautenschläger was sinds 2014 ECB-directielid. Ze was adjunct-directeur van het ‘single supervisory mechanism’, de toezichthouder voor Europese banken die in de nasleep van de financiële crisis werd opgericht.

Dit artikel is 26 september jl. verschenen in FD.nl