In tegenstelling tot bij ons waar de spaarrentes maar blijven dalen en dalen, zijn in Amerikaanse dollars de korte rentes aan het oplopen. Dit laatste komt enerzijds voort uit de verwachting dat de Amerikaanse Centrale Bank dit kalenderjaar nog de rente gaat verhogen en anderzijds vanwege nieuwe richtlijnen richting geldmarktfondsen.

De details van deze nieuwe richtlijnen zijn voor dit epistel te specialistisch, maar de consequentie is dat er posities verkocht zijn om aan deze nieuwe richtlijnen te voldoen en dit heeft geleid tot een stijging van de geldmarktrente.

In deze column wil ik een vergelijking maken voor diegenen, die Amerikaanse dollars op hun rekening hebben staan, bijvoorbeeld vanwege hun transacties met klanten, die in USD afgerekend willen worden. En voor diegenen die willen beleggen in Amerikaanse dollars omdat ze meer vertrouwen hebben in de waarde van deze valuta ten opzichte van de euro.

De vergelijking wat meer rente oplevert kunt u zelf maken omdat ik niet weet wat u bank u betaalt voor uw dollars, maar hieronder kunt u het aanvangsrendement zien van een obligatieportefeuille met looptijden van twee maanden tot twaalf maanden. In principe kunt u een dergelijke portefeuille altijd door laten rollen door bij iedere aflossing een nieuwe aankoop met een looptijd van twaalf maanden te doen.

rentes

U ziet dat rentes in ieder geval een stuk hoger liggen dan in Euro’s. Dit komt dan ook omdat onze centrale bank haar minimum tarief op minus 0.40% heeft en banken dit inmiddels ook doorrekenen aan hun klanten. Mocht u van mening zijn dat de Amerikaanse dollar op korte termijn sterker of gelijk blijft aan de euro, dan kunt u ook een geldmarktportefeuille in Amerikaanse dollars overwegen.